Băgați rotativa și la Prefectura Suceava

Conform unor informații, în cadrul negocierilor pentru formarea noului Guvern s-a făcut și împărțeala posturilor de prefect și subprefect. Una dintre variante ar fi aceea că în județele în care PNL are președinția Consiliului Județean, PSD să primească funcția de prefect, iar acolo unde PSD are șefia administrației județene, PNL să pună prefectul. Pe undeva este corect, pentru că este nevoie de echilibru, iar un partid nu trebuie să aibă concomitent cele mai importante funcții politico-administrative dintr-un județ. Însă, pe de altă parte, este frustrant ca un partid să fi tras tare și să fi obținut prin votul cetățenilor funcția de președinte al Consiliului Județean, iar partidul care nu a performat să se aleagă cu funcția de prefect drept cadou. Însă, asta-i treaba în politică. Nu întotdeauna cel mai performant primește ceea ce ar merita.

Ia să vedem cum stă treaba la Suceava. În prezent, prefect este Alexandru Moldovan, iar subprefecți sînt Daniel Prorociuc și Alexandru Salup, cu toții numiți de PNL. Domnul Moldovan a deținut funcția de prefect al Sucevei și pînă la formarea coaliției PNL-USR. După aceea, la negocierile pe funcții, USR și-a adjudecat funcția de prefect. Din partea acestei formațiuni politice a fost numit Iulian Cimpoeșu. Este de notorietate faptul că unul dintre motivele de supărare ale lui Gheorghe Flutur la adresa președintelui PNL de atunci, Ludovic Orban, este acela că funcția de prefect nu a rămas la PNL. PSD Suceava abia așteaptă să pună prefectul, însă rămîne de văzut dacă va reuși. Asta, pentru că Gheorghe Flutur este prim-vicepreședinte PNL la nivel național și a făcut parte din echipa scurtă de negociatori pentru formarea coaliției și scrierea programului de guvernare. Negocierile s-au făcut, evident, cu cei mai importanți lideri ai PSD, ceea ce înseamnă că Gheorghe Flutur ar putea obține de la aceștia funcția de prefect. La schimb, PSD Suceava ar putea obține una sau poate chiar ambele poziții de subprefect.

Din echipele scurte de negociere ale celor două partide au făcut parte cîte patru, maxim cinci oameni, așa că nu s-ar face prea multe compromisuri. Adică, nu s-ar solicita încălcarea înțelegerii în prea multe județe. Dacă s-ar face o excepție pentru Suceava, poate s-ar putea proceda la fel și pentru PSD într-un alt județ al țării sau, hai, în două.

Pînă la urmă, discuția nu ar trebui să fie despre PNL și PSD sau despre Gheorghe Flutur și președintele social-democraților suceveni, senatorul Ioan Stan. Discuția ar trebui să fie despre Alexandru Moldovan.

Domnul Moldovan s-a calificat la locul de muncă, cum ar veni. În primul mandat de prefect, domnul Moldovan a făcut cunoștință din prima cu pandemia și s-a călit din mers. După o pauză de cîteva luni s-a cunoscut revenirea lui Alexandru Moldovan în funcția de prefect. Altfel au fost abordate chestiunile în cadrul ședințelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și altfel s-au mișcat lucrurile.

Poate că PSD are un om foarte bine pregătit care să ocupe funcția de prefect. Însă, oricît de bine ar fi pregătit respectivul acestuia îi va lua ceva timp pînă să înțeleagă toată problematica județului și să se acomodeze cu noul rol. Dacă PSD Suceava ar fi de acord ca funcția de prefect să rămînă la Alexandru Moldovan, și nu de dragul PNL sau al lui Gheorghe Flutur, ci pentru stabilitatea județului, atunci ar da dovadă de maturitate. Și, mai încolo, după ce se mai termină cu pandemia și după ce trece iarna, PSD ar putea solicita funcția de prefect. Sau ar putea să o facă în luna mai a anului 2023, atunci cînd s-a stabilit ca premierul PNL să fie înlocuit de un premier PSD. Să bage rotativa și la Prefectura Suceava, de ce să fie rotativă numai la Guvern?