Aiasta să se poată, domnule deputat Balan

Ioan Balan a fost singura persoană publică din județul Suceava care a reacționat după ce pe la Bruxelles au început să circule documente, care ulterior au fost retrase, în care se arăta că gata cu Crăciunul. Că gata, nu mai trebuie să i se spună Crăciunului Crăciun, ci sezon al sărbătorilor. Reacția deputatului PNL de Suceava la încercările Bruxelles-ului de a scoate Crăciunul din vocabularul angajaților săi, pentru început, a fost: ”O fi gîndit-o la Comisia Europeană pentru ei, la Bruxelles. Pentru noi, românii, pentru noi, bucovinenii, un sacrilegiu mai mare nu există. Să nu vorbești de Crăciun, Nașterea Domnului Nostru Isus Hristos sau de Paște, Învierea Domnului, este ceva de neconceput. Trebuie să le spunem celor de la Bruxelles că la noi, după 2000 de ani, aceste date fac parte din ADN-ul nostru”. Domnul Balan consideră că „aceste minți netede” de la Bruxelles ar trebui să nu mai „intre cu bocancii” în ceea ce are poporul român mai sfînt ca sărbători și a adăugat: „În loc să găsească soluții pentru crizele acestea medicale determinate de pandemie, economice, ca urmare a recesiunii și sociale generate de migranți la granițele UE, ei voi să ne învrăjbească între noi”. Deputatul liberal de Suceava a mai spus că a primit mai multe mesaje de la oameni din județul nostru care criticau intenția Bruxelles-ului și l-a parafrazat pe fostul premier Lascăr Catargiu, declarînd: „UE, aiasta nu se poate!”.

Atitudinea lui Ioan Balan ar putea fi considerată de unii ca fiind antieuropeană? Ia să vedem ce spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, fost membru al PDL, PNL-ul de astăzi, și nu al PSD-ului ori al AUR: „Antieuropean este cel care cheamă la nerespectarea moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste, nu cel care cheamă la respectarea acestei moșteniri, așa cum prevede Tratatul. E, totuşi, o culme a lipsei de logică să pretinzi renunțarea la moştenirea culturală a Europei pentru a primi certificat de <pro-european>. Fiți ce vreți, de dreapta, de stînga sau de centru, dar nu fiți ilogici, căci logica e imuabilă!”. Domnul Funeriu a făcut trimitere la Tratatul privind Uniunea Europeană semnat în 1992, în care se menționează: „Inspirîndu-se din moștenirea culturală, religioasă și umanistă a Europei, din care s-au dezvoltat valorile universale care constituie drepturile inviolabile și inalienabile ale persoanei, precum și libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept…”.

Este trist că la Suceava numai vocea lui Ioan Balan s-a auzit și că parlamentarii de la celelalte formațiuni politice au tăcut. Cum trist este că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu a reacționat, cu toate că de obicei este extrem de activă. Însă, niciodată nu e prea tîrziu.

Și-acum vestea tristă pentru Ioan Balan, și nu doar pentru el: aista o să se poată. Mai devreme sau mai tîrziu se va întîmpla. Pentru început în instituțiile birocratice ale Uniunii Europene, care sînt populate de niște conțopiști vorbitori de păsărească și care sînt conduse de niște păpușați trimiși acolo de diverse interese, iar după aceea limbajul și gîndirea așa-zise ”politically correct” vor fi impuse tuturor, de la vlădică pînă la opincă. (De-a lungul istoriei, despre multe lucruri s-a spus că sînt imposibile, dar pînă la urmă ele s-au întîmplat. Multe teme au fost lansate ca baloane de încercare, au fost retrase în urma protestelor și apoi au fost relansate cu succes). Rămîne de văzut dacă cuvintele vlădică și opincă vor mai fi permise peste doi, cinci, 10 sau 20 de ani. Totuși, există o șansă de salvare: să se enerveze gigantul ”Coca-Cola” și să strige ”aiasta nu se poate!”, fiindcă-i strică lui frumoasele reclame cu Moș Crăciun. Că doar nu o să-i spună Moș Sezon al Sărbătorilor. Dar moș mai e voie de folosit?