Viitorul luminos și biciclist al patriei

Dacă ceva merge la Suceava, acela este aeroportul internațional, care de la sfîrșitul săptămînii trecute a devenit ”casă” și pentru cunoscuta companie Ryanair. Este cea de-a cincea companie aeriană care operează pe aeroportul sucevean aflat în subordinea Consiliului Județean Suceava.

Lucrurile au început să se așeze și la Spitalul Județean, o altă instituție aflată în subordinea administrației județene. După aproximativ 15 luni de zile, Spitalul Nou nu mai este gazdă pentru pacienții Covid, ci un spital deschis pentru bolnavii cu alte afecțiuni. Bolnavii infectați cu noul coronavirus, care de-acum s-a învechit, sînt direcționați către Spitalul Vechi, la Secția de Boli Infecțioase.

Muzeul Național al Bucovinei, și el aflat în subordinea Consiliului Județean, își vede în continuare de drum cum știe el mai bine. În prezent, muzeul este în drum spre organizarea unei noi ediții a Festivalului de Artă Medievală.

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, transmite semnale Diasporei, cerîndu-i să nu vină acasă în vacanță cu mîna goală, ci cu prieteni, jurnaliști și oameni de afaceri, pentru a cunoaște Bucovina.

Pe de altă parte, însă, drumurile expres și autostrăzile mai trebuie așteptate. Mult și bine. Infrastructură rutieră dezvoltată există numai în planuri și în declarațiile bombastice ale autorităților locale și naționale. În afară de niște hărți pe care s-au jucat unii cu carioca nu este nimic. Și nici nu o să fie în viitorul apropiat.

Premierul Florin Cîțu are numai vești ”wow” și ”fantastice” pentru români. Totul este pe plus, PNRR-ul va deșărta cisterne cu lapte și cu miere peste țară, economia și-a revenit în V, în W și în Z, iar românii nu mai pot de bine și nu o să mai poată de foarte bine.

Președintele României, Klaus Iohannis, se plimbă cu bicicleta împreună cu ministrul Mediului și vorbește despre necesitatea pistelor pentru bicicliști și despre România verde.

În satul Drăgoiasa, din comuna Panaci, județul Suceava, trăiește o femeie în vîrstă care ținea două vaci. Numai că un urs a tăbărît pe ele, pe una omorînd-o și pe cealaltă rănind-o grav. Vaca rănită a fost abatorizată. Astfel, femeia în vîrstă de peste 80 de ani a rămas fără sursele sale de venit.

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, Petrea Dulgheru, spune că oamenii din Țara Dornelor sînt speriați și cer Ministerului Mediului să ia decizii rapide în ceea ce privește urșii ale căror atacuri s-au îndesit în ultima vreme.

Specialiștii spun că efectivele de urși s-au înmulțit foarte mult și că aceștia ar trebui răriți, însă fundațiile care trăiesc din grija arătată față de urși se opun acestei măsuri.

Femeia de 80 de ani din comuna Panaci nu vrea nici să meargă cu avionul la plajă în Egipt, nici nu dorește să viziteze Bruxelles-ul, nu este interesată de Festivalul Medieval, nu-i trebuie autostradă pentru că nu are mașină, pe bicicletă nu se mai urcă de mult din cauza vîrstei, iar verde are cît cuprinde cu privirea pe munții care o înconjoară. Singura dorință a femeii este aceea de a fi apărată de urși și lăsată să țină două vaci ca să aibă cu ce să-și mai îndulcească zilele care i-au mai rămas pînă la final.

Însă, nu are cine să o audă, pentru că lumea bună este prinsă cu lucruri mult mai importante, cum ar fi construirea viitorului luminos și biciclist al patriei.