Lăcomie sancționată

Partidele care sînt pe val sînt tare lacome, dorința lor fiind aceea de a pune mîna pe tot ce mișcă, rîul, ramul… În urmă cu ani de zile, PDL-ul condus de Gheorghe Flutur a inventat conceptul de primar PSD simpatizant PDL. Adică, PDL-ul a pus mîna pe niște trădători care erau membri PSD și care, dacă ar fi plecat din partid atunci, și-ar fi pierdut mandatele. Ei erau primari PSD cu numele, dar cu fapta erau primari PDL, în speranța că vor primi finanțări de la puternicii zilei de atunci.

Mai apoi, cînd s-a spart USL-ul, format din PSD și PNL, primarii au avut de ales, iar unii au trecut de la PNL la PSD în timp ce alții au sărit din barca PNL în cea a PSD. Atunci s-a făcut legal, în baza nu-știu-cărei ordonanțe.

La alegerile locale din 9 iunie, puțini îi dădeau șanse social-democratului Gheorghe Șoldan în lupta cu liderul PNL, Gheorghe Flutur. Pînă la urmă, însă, urna a bătut previziunile, iar domnul Șoldan a cîștigat președinția Consiliului Județean. După aceea, cîțiva dintre primarii PNL, care i-ar fi cules lui Gheorghe Flutur scamele de pe sacou încă patru ani, au schimbat tabăra politică, fiind dispuși să-i culeagă lui Gheorghe Șoldan scamele de pe sacou. Unii au trădat pe modul silențios, însă alții au bătut toba, spre satisfacția PSD-ului care după alegerile din 9 iunie s-a urcat e cai mai, dar a fost nevoit să coboare după primul tur al prezidențialelor și după parlamentare. Printre trădătorii vocali s-au numărat primarii de la Moara, Salcea și Râșca. PSD-ul și-a frecat palmele în ideea că primarii trădători vor lua niște voturi din traista PNL și o vor pune în cea a PSD, social-democrații asigurîndu-și astfel victoria în localitățile respective. Numai că socoteala de la sediul partidului nu s-a potrivit cu cea de la urne.

La alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, în orașul Salcea alegerile au fost cîștigate de AUR cu un procent de 31,34%, iar PSD-ul s-a clasat pe locul II, la mare distanță, cu 15,82%. Asta la Senat. La Camera Deputaților AUR-ul a avut 29,57%, iar PSD-ul 14,25%. În comuna Moara a cîștigat PSD-ul cu 27,12%, dar la mică diferență față de AUR, care a avut 25,15%. La Camera Deputaților, însă, AUR-ul a avut 24,24%, iar PSD-ul 24,13%. În fine, la Râșca, la Senat, AUR-ul a obținut 30,5% din voturile exprimate, iar PSD-ul 23,41%. La Camera Deputaților AUR a obținut 28,72%, iar PSD 22,42%.

Așadar, PSD-ul s-a lăcomit degeaba la primari, pentru că trădătorii n-au reușit să-i convingă pe cei care în vară îi aleseseră pe listele PNL să voteze acum cu PSD-ul.

Gheorghe Șoldan tot spune că va face o altfel de politică, tot pune placa veche de peste de 30 de ani că va face administrație la Consiliul Județean, și nu politică, dar trădătorii oare de ce s-au grăbit să se lipească de el și de ceilalți social-democrați? Nu pentru ca șeful de la Județ să fie atent cu ei? Primarii au trădat în speranța că vor primi mai multe fonduri de la Consiliul Județean, dar și de la Guvernul pe care-l vedeau pesedist din cap și pînă-n picioare, însă s-au înșelat. Gheorghe Șoldan procedează fix ca Gheorghe Flutur, pe care a spus mereu că nu-l va copia, Doamne ferește. Și această lăcomie de primari afișată de PSD și de Gheorghe Șoldan după ce s-au văzut la locale cu sacii de voturi în căruță a condus la rezultatele atît de slabe obținute de PSD la prezidențiale și parlamentare. Oamenii și-or fi spus că dacă PSD-ul manifestă atîta lăcomie în cazul primarilor, nu se poate să nu fie lacom și cînd vine vorba despre alte lucruri, așa că i-a pus un pic de frînă.

În ceea ce-i privește pe trădători, ei se descurcă. În țara asta mai sînt și USR, și AUR, și SOS, și, de ce nu, și POT. Iar ei POT să trădeze oricînd.