Flutur, ori în liga campionilor, ori în județeană

Președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a ridicat sus, sus de tot ștacheta în campaniile electorale. A ridicat-o aproape de culmile de progres și civilizație la care de ani de zile se uită sucevenii cu jind, cu binoclul, în zilele senine. Domnul Flutur vorbește despre extinderea rețelelor de gaz metan, despre autostrăzi care vor tăia județul de sus în jos și de la dreapta la stînga și despre șoselele de centură care le vor veni ca un brîu orașelor, după ce vor fi perforat mai întîi munții.

Gheorghe Flutur convoacă ședințe, face consultări cu primarii și cu reprezentanții diferitelor instituții, dă telefoane la București, invită secretari de stat la Suceava și umblă prin județ. Deocamdată umblă cu mîinile în buzunare, pentru că șantierele sînt închise, dar abia așteaptă să urce pe scara unui camion care transportă bitum, să pună mîna pe o lopată cu care să facă loc unei roabe cu asfalt și să-și dea pe ceafă casca de inginer constructor, obligatorie pe un șantier. Evident, lucrările începute vor continua: aici o bucată de drum județean, acolo un podeț, mai încolo o bucată de țeavă prin care vor curge laptele, mierea și gazul metan. Însă, asta este insuficient. Sucevenii așteaptă minunile promise în campaniile electorale.

Tendința Uniunii Europene este aceea de a finanța viitorul, adică energia verde și combaterea emisiilor de carbon. UE va pune la bătaie bani pentru căi ferate și energie electrică produsă cu ajutorul apei, vîntului și hidrogenului. Bani pentru drumuri rapide și ultrarapide au fost, dar noi nu ne-am trezit să-i luăm, pentru că ne culcaserăm pe-o ureche, osteniți după ce am făcut efortul de a intra în marea familie europeană. Cît privește rețelele de gaz metan acestea sînt de domeniul trecutului, pentru că centralele pe gaz sînt poluante.

Nu mai merge cu sunatul la București, cu adusul la Suceava a unor funcționari aflați vremelnic la conducerea unor instituții și cu solicitarea de fonduri din bugetul central. Vînzoleala asta prin județ și prin diferite birouri ministeriale nu va mai aduce nimic în afară de cîțiva lei pentru cîteva roabe de asfalt și pentru două țevi pentru apă și canalizare.

Gheorghe Flutur trebuie să iasă din logica de campanie în care se află de zeci de ani, din pantofii cu care merge la București și din cizmele cu care bate șantierele existente ori cele imaginare. Gheorghe Flutur trebuie să treacă la un nivel superior, adică trebuie să se așeze la aceeași masă, pentru discuții serioase și aplicate, cu cei de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” și cu reprezentanții firmelor de top din domeniul accesării fondurilor europene. Trebuie să ia avionul de Bruxelles și că vorbească acolo cu popularii europeni cu care de-a lungul timpului s-a intersectat. Trebuie să urce în mașină și să meargă la Schwaben, regiunea înfrățită cu județul nostru. Domnul Flutur trebuie să meargă și să afle ce fac nemții, francezii, italienii și alții care contează în Europa. Trebuie să afle ce proiecte au și cum pot fi accesate fondurile. Trebuie să afle de la sursă, pentru că dacă stă după Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Ludovic Orban și alții parașutați în diferite funcții nu se va întîmpla nimic. Gheorghe Flutur nu mai trebuie să stea la fundul unor neputincioși împiedicați de care este numai gura. Domnul Flutur trebuie să se alăture celor care joacă în liga campionilor dacă vrea să facă ceva consistent, altfel nu va rămîne decît un jucător de județeană, la fel ca unii de pe la Sibiu, Bîrlad și Roșiorii de Vede care au ajuns mari șefi pe la București.