”Civili” și preacucernici părinți, așteptați la Vatra Dornei ca să rîdă cu gura plină pînă la urechi

Ziua Bucovinei reprezintă un foarte bun prilej pentru șefii politico-administrativi și pentru preacucernicii părinți să se prindă iarăși într-o horă a veseliei, să se pupe pe obraji, să le pupe mîinile, să se bată pe spate, dar și pe burtă după ce mănîncă și beau ceva, și să-și ofere distincții unora altora. Asta, de parcă ei ar fi făcut unirea dintre Bucovina și Țara în urmă cu 105 ani și de parcă ei ar fi construit cazinoul de la Vatra Dornei.

Pe 28 noiembrie, Consiliul Județean Suceava va organiza o ședință solemnă pentru a marca împlinirea a 105 ani de la unirea Bucovinei cu Țara. Ședința va fi organizată începînd cu ora 12.00 la Centrul Muzeal ”Cazinoul Băilor”, care va fi inaugurat cu această ocazie, după ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare cu fonduri europene. În cadrul ședinței Consiliului Județean în care toți consilierii, indiferent de vîrstă, de religie, de vîrstă și de apartenență politică, au votat organizarea manifestărilor de la Vatra Dornei, președintele acestui for, Gheorghe Flutur, a afirmat: ”Vom evoca însemnătatea zilei de 28 noimebrie, Ziua Bucovinei, la 105 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara și vom acorda distincția <Meritul Bucovinei>”. Vor fi acordate nu mai puțin de 160 de astfel de distincții unor personalități, organizații și instituții pentru activitatea depusă în slujba intereselor și imaginii Bucovinei. Centrul muzeal care aparține Arheipiscopiei Sucevei și Rădăuților va fi sfințit începînd cu ora 11.00. Pentru organizarea parangheliei, scuze, a ședinței festive și a celorlalte evenimente care vor urma după aceasta s-a alocat suma de 420.000 de lei. Încă puțin și se atingea suta de mii de euro, însă probabil că Administrație Județeană și Arhiepiscopia au reușit să primească o reducere pentru că au cumpărat distincții angro și să găsească fructe de mare mai ieftine.

Ședința Consiliului Județean Suceava la care mîinile aleșilor locali au spintecat aerul cu bucurie pentru a aproba organizarea parangheliei a avut loc la aceeași oră la care avea loc ședința Guvernului României.

Agenția de știri news.ro arăta că ”Guvernul adoptă vineri o nouă ordonanţă de urgenţă de reducere a cheltuielilor, care prevede că autorităţile publice locale nu pot finanţa în 2023 festivaluri, concerte, competiţii locale. Executivul precizează că, întrucît traiectoria de ajustare asumată de ţara noastră prin intermediul Programului de convergenţă 2022-2025 prevede ca deficitul bugetar pentru anul 2023 să nu depăşească 4,4% din produsul intern brut şi luînd în considerare că evoluţia execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, se impun măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astfel încît să se asigure premisele încadrării în ţinta de deficit stabilită pentru acest an”.

În debutul ședinței de Guvern, premierul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că ”aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă. Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare pînă la sfîrşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”.

Programul evenimentelor este făcut, dar ar fi păcat să nu se găsească un loc și pentru imagini de la ședința de Guvern în care Marcel Ciolacu vorbea despre austeritate, iar mîinile miniștrilor spintecau aerul cu responsabilitate votînd austeritatea. De imagini poate face rost foarte ușor președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care, în calitatea sa de prim-vicepreședinte PNL la nivel național, este membru în conducerea coaliției de guvernare din care face parte, evident, și Marcel Ciolacu. Filmul respectiv ar însemna momentul distractiv al zilei. După o zi întreagă în care au ținut discursuri, și-au oferit medalii unii altora și au ascultat recitaluri de muzică cultă, ”civilii” și fețele bisericești merită și ei să se distreze un pic. În timp ce mănîncă sarmale umplute cu fructe de mare și beau wiskey cu gust de vișinată, toți participanții la eveniment merită să rîdă cu gura plină pînă la urechi urmărind cum Guvernul României vorbește despre austeritate și votează proiectul privind implemntarea măsurilor de austeritate în toată țara, din care din cîte se știe face parte și județul Suceava, cu tot cu municipiul Vatra Dornei. (Foto: Petru Ariciuc)