Bosanci – Bruxelles, fără retur

Cu ani în urmă, pe vremea cînd țara noastră încă nu era membră a Uniunii Europene, la o partidă de fotbal pe care o echipă din România o juca pe un teren din Belgia, la un moment dat, camerele de luat vederi au surprins în tribune o imagine cu un banner uriaș pe care scria ”Bosanci”. Erau băieții din Bosanci, care se duseseră acolo să muncească, în special în construcții. Ani de zile, bosîncenii s-au tras unii după alții în Belgia. Nu cred că există vreo familie în localitatea suceveană care să nu aibă măcar un membru sau o cunoștință care să nu fi lucrat în Belgia. Oameni muncitori și de cuvînt, aceștia și-au găsit ușor de lucru în echipele în care deja munceau consăteni de-ai lor. Dacă Bosanciul este astăzi o localitate cu case impunătoare, acest lucru se datorează și banilor cîștigați în Belgia.

Și nu doar bosînceni sînt la muncă în Belgia, ci și alți suceveni. De aceea este de mirare că abia în aprilie 2021 o companie aeriană s-a încumetat să deschidă un zbor pe relația Suceava – Bruxelles. La inaugurarea zborului companiei Tui Fly, care a avut loc vineri, 16 aprilie, președintele PNL al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a declarat: : „O zi mare pentru Suceava, legătura aeriană dintre Suceava și capitala Europei, Bruxelles. De mult ne luptăm pentru ca acest lucru să se întîmple. Mă bucur foarte mult că a venit această companie, care operează în România doar pe Suceava în momentul de față. Vreau să mulțumesc comunității de suceveni de la Bruxelles. Am fost cu cîțiva ani în urmă la ei și i-am rugat să se mobilizeze pentru a avea curse spre Bruxelles. Îi mulțumesc și primarului Neculai Miron de la Bosanci, pentru că și el a luptat foarte mult pentru asta”.

Mulțumirile domnului Flutur către domnul Miron au fost adresate, probabil, în primul rînd bosîncenilor, care s-au mobilizat pentru a convinge compania aeriană belgiană să pună și Suceava pe harta zborurilor sale. Ca o paranteză fie spus, mai mult ca sigur că dacă domnul Miron nu ar fi fost primar din partea PNL, ci ar fi avut altă culoare politică, domnul Flutur nu ar fi fost atît de darnic, chiar dacă în ceea ce privește relația județului nostru cu Belgia, capitala Sucevei este Bosanciul.

Noua cursă aeriană este foarte bine venită pentru sucevenii care muncesc acolo, dar poate le va fi de folos și oamenilor de afaceri de la noi, care, sătui de neputința autorităților centrale, se vor încumeta să meargă singuri la Bruxelles după fonduri europene.

Au trecut anii și România continuă să fie un exportator de forță de muncă. E bine pentru ai noștri, pentru că pot să facă un ban mai bun, însă nu fără o sumedenie de sacrificii. În anii de cînd țara noastră este membră a UE nu s-a reușit crearea unor condiții astfel încît ai noștri să nu-și mai dorească atît de mult să ia calea străinătății. În campaniile electorale, politicienii se adresează deseori diasporei promițîndu-i că-i va deschide culoare pentru întoarcerea acasă. Vorbe de campanie. Plastic vorbind, noua cursă aeriană are o singură direcție Suceava – Bruxelles sau mai bine zis Bosanci – Bruxelles.

P.S. Gheorghe Flutur a mai spus vineri: „Sper ca relaxarea să ne aducă din nou pasageri. De luni, Belgia relaxează măsurile de pandemie și cu ocazia asta sînt convins că vor fi cursele pline. Dorința mea este să facem acțiuni de promovare a Bucovinei și din punct de vedere turistic și economic la Bruxelles în perioada imediat următoare”. Doi-trei rătăciți belgieni și sute de suceveni plecați la muncă în Belgia.