Concert for Bangladesh sau cum muzica salvează vieți

Seria ,,Discurilor de Top” continuă la Radio Top Suceava (pe 104 FM și radiotop.ro) de această dată cu un disc LIVE emblematic! Evenimentul revoluționar ”Concert for Bangladesh” al ,,celui mai timid” Beatle (dar și cel mai inspirat, în umila-mi părere), George Harrison, este Discul de Top al săptămînii.

Organizat într-un timp record, Harrison mobilizîndu-și rapid prietenii din industrie, ”Concert for Bangladesh” a reunit cele mai ,,greoaie” nume din muzică: Bob Dylan (revenit pe scenă la rugămintea lui Harrison, după cîțiva ani buni de absență), Eric Clapton, Ravi Shankar, Billy Preston, Leon Russell și bineînțeles, vechiul camarad, Ringo Starr. La 1 august 1971, George Harrison își valorifica statutul de icon al muzicii, și asta pentru un gest nobil. Pe atunci, Pakistanul de Est (astăzi Bangladesh) se confrunta cu un război de independență împotriva Pakistanului de Vest, iar acest conflict sîngeros a dus la un număr mare de victime și a provocat un val de refugiați, aproximativ 10 milioane de bengalezi fugind în India pentru a scăpa de violență. Această criză a fost agravată de un ciclon devastator care a lovit regiunea în 1970, amplificînd suferința populației.

Vechiul și bunul prieten al lui Harrison, Ravi Shankar, a fost cel care i-a atras atenția muzicianului asupra crizei din Bangladesh.

După două concerte sold-out la Madison Square Garden din New York, cu peste 40.000 de participanți, iată că a luat naștere conceptul de concert caritabil modern, George Harrison devenind astfel pionier.

Triplul album și filmul-concert, lansate un an mai tîrziu sub numele de ”Concert for Bangladesh”, au adunat milioane de dolari pentru UNICEF și au adus în prim-plan dificultățile cu care se confruntau refugiații bengalezi. Acesta a fost, de fapt, evenimentul care i-a deschis mintea lui Bob Geldof pentru Live AID.

Harrison spunea mai tîrziu: „Muzicienii chemați și-au abandonat complet ego-urile pentru a cînta împreună, cu toții avînd un scop nobil, iar întreaga vibrație a acelor concerte ne-a făcut, de fapt, să realizăm cît de mici sîntem”.

Concert for Bangladesh” rămîne un moment definitoriu în istoria muzicii și a filantropiei, marcînd primul mare eveniment caritabil organizat de muzicieni pentru a răspunde unei crize umanitare. George Harrison & co au demonstrat că muzica poate depăși granițele culturale și geografice, avînd puterea de a mobiliza omenirea și de a atrage atenția globală asupra unor cauze urgente.

Acum, pentru prima dată, „Concert for Bangladesh”, cîștigător de Grammy, este disponibil pe toate platformele de streaming online.

Eu vă provoc, totuși, să-l ascultați în întregime la Radio Top Suceava sîmbătă, 24 august, de la ora 19.00, dar și duminică, 25 august, de la ora 18.00.

Alexandra Cuza