Vizita de partid și de stat în județul Suceava, o demonstrație de forță a lui Gheorghe Flutur

Chiar dacă pînă la alegerile locale și parlamentare mai sînt doi ani, în județul Suceava a avut loc un eveniment electoral de proporții. Artizanul evenimentului a fost Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean și al PNL Suceava, și prim-vicepreședinte PNL la nivel național și, implicit, membru în conducerea scurtă a coaliției de guvernare. La invitația lui Gheorghe Flutur, la Suceava au fost premierul Nicolae Ciucă, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul de Interne, Lucian Bode, și șefa Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu. Hai să-i trecem pe listă și pe sucevenii Doina Iacoban, subsecretar de stat la Fonduri Europene, și Daniel Cadariu, ministru al Antreprenoriatului și Turismului. Din delegație au mai făcut parte președintele PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general al PNL, Lucian Bode, și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Dacă ar fi fost vorba doar despre o vizită guvernamentală, așa cum a fost prezentată ea de Guvernul României și de Consiliul Județean Suceava, Lucian Bode și Rareș Bogdan nu aveau ce să caute. Totodată, în timpul vizitei de la clădirea gri cu roz din curtea Spitalului Vechi în care nu se întîmplă nimic, dar care urmează să devină un centru de radioterapie, ar fi trebuit să fie prezent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care este de la PSD. Sau măcar ar fi putut fi invitat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Tiberiu Brădățan, care este sucevean și care tot membru PSD este. Deci, ăsta e cusurul lor: sînt pesediști.

La Suceava s-au semnat cîteva contracte importante, cum ar fi cel pentru refacerea clădirii emblematice a municipiului reședință de județ, cea a Palatului Administrativ, și cel pentru construirea unui cămin studențesc cu peste 800 de locuri în campusul USV de la Moara, dar a fost și vizita la o investiție așteaptă de foarte multă lume: inaugurarea gazoductului Pojorîta-Vatra Dornei. Prin acțiunea pusă la cale de Gheorghe Flutur, PNL a colorat în galben proiecte și realizări făcute sau în curs de realizare cu bani publici. O vizită a conducerii PNL pe sec, adică fără nici o semnare de contract și fără nici o inaugurare, nu ar fi avut nici un ecou în rîndul opiniei publice, însă ”cocktailul” pregătit de președintele Consiliului Județean Suceava și al PNL a avut darul de a-i ameți pe cetățeni, care ”îmbătați” de bucurie și-au spus: ”Ăștia-s, domnule, cei de care țara are nevoie! Liberalii! Uite cîte lucruri au realizat!”. Nimeni nu și-a mai pus problema că Palatul Administrativ, care intră în proces de refacere, a luat foc sub o administrație PNL și că lucrările încep după un an și șase luni, și nici că gazul metan trebuia să ajungă la Dorna de mult, dar și că lucrările la căminul studențesc ar fi trebuit demarate în urmă cu vreo doi ani.

Mai rar o vizită de partid și de stat care să țină două zile, mai ales în perioade neelectorale. Ce s-a întîmplat pe 24 și 25 august în plan politico-administrativ la Suceava a reprezentat o demonstrație de forță a lui Gheorghe Flutur. Domnul Flutur a vrut să arate încă o dată cine-i șeful în județul ăsta. Singurul șef. A vrut să le demonstreze asta votanților din județ, dar și celor de la PSD Suceava în caz că ar îndrăzni să conteste influența sa la vîrful principalului partid de guvernămînt. Însă, cel mai tare și mai tare, domnul Flutur a vrut să le arate cine-i șeful celor de la PNL, care au început să mai cîrcotească. În cadrul ședinței de partid premergătoare vizitei delegației conduse de Nicolae Ciucă, la care au participat primarii PNL Suceava, unul dintre primari s-a revoltat în momentul în care domnul Flutur a încput să le vorbească despre proiectele de miliarde de lei care vor înflori în județ. Primarul respectiv a spus că în timp ce se vorbește despre miliarde, primăriile sînt pe punctul de a colapsa pentru că nu au bani. Primarii, în special cei din localitățile mici, vorbesc în șoaptă, dar vorbesc, că domnul Flutur este mai mult preocupat de cariera sa la nivel înalt și că a uitat de cei mici.

Ei bine, prin acțiunea organizată săptămîna trecută, Gheorghe Flutur a vrut să arate tălpii partidului că el contează acolo unde se iau decizii și că numai el și doar prin el se pot rezolva anumite chestiuni. Deci, ”Ciocu` mic, pentru că eu sînt la putere! Eu sînt Puterea!”.