Valul de mirare care miră

Un val de mirare străbate Organizația Județeană Suceava a PNL, după ce președintele partidului, Gheorghe Flutur, nu a fost invitat să ia cuvîntul la Consiliu Național al PNL, care a decis ca Nicolae Ciucă să candideze pentru Președinția României.

Într-adevăr, domnul Flutur este unul dintre cei mai buni vorbitori din politica românească, acesta știind foarte bine să se adreseze și celor cu costum de firmă, și celor cu sacou de profesor, și celor cu căciula pe o parte, care tocmai au terminat de turnat fundația unei case ori de dat mîncare la animale.

Experiența dobîndită în cei aproape 25 de ani de politică, în care a candidat pentru diferite funcții și a făcut parte din staffurile de campanie ale unor candidați la prezidențiale, și prezența acestuia la diferite tribune și pe diferite scene ar fi trebuit să-l aducă pe domnul Flutur și la microfonul Consiliului Național al PNL, mai ales că domnia sa este și unul din cei patru prim-vicepreședinți ai partidului.

Însă, Gheorghe Flutur are o problemă, iar problema se numește pierderea alegerilor din data de 9 iunie pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.

Probabil că Gheorghe Flutur, cu discursul său, ar fi reușit să însuflețească sala în care se aflau peste 1.100 liberali, însă activiștii de partid nu ar fi reacționat ca altădată, pentru că acesta nu mai este alesul și realesul de la Suceava. Domnul Flutur este cel care a pierdut alegerile în fața tînărului deputat PSD de Suceava Gheorghe Șoldan, căruia nimeni nu-i dădea nici o șansă. Că domnul Flutur a pierdut mai mult pe mîna sa asta este altă discuție. Rezultatul contează. La Consiliul Național au vorbit numai cei care au fost realeși sau aleși, cum este cazul lui Valeriu Iftimie, proaspăt ales președinte al Consiliului Județean Botoșani. La Consiliul Național au vorbit numai realeși sau aleși, chiar dacă unii dintre ei au fost aleși la pachet, cum este cazul lui Rareș Bogdan, și nu pe persoană fizică.

Liberalilor suceveni, nu tuturor, bineînțeles, nu le vine să creadă nici acum că farul lor călăuzitor nu a fost invitat să lumineze și sala unde a avut loc Consiliul Național, pentru că domnul Flutur, o fi pierdut el alegerile, dar totuși este Gheorghe Flutur și a avut un scor foarte mare la alegerile din 9 iunie. Domnul Flutur a reușit să strîngă peste 107.000 de voturi, ceea ce înseamnă ceva, numai că domnul Șoldan a reușit să adune peste 114.000 de voturi.

Este adevărat că Gheorghe Flutur a avut rezultate mai bune decît alți liberali din țară și că PNL Suceava a avut undeva la 37% la votul politic pentru Consiliul Județean, însă înfrîngerea este înfrîngere. La fotbal, de exemplu, nu sînt căutați antrenorii care pierd meciurile cu 4-3, 5-4 sau 6-5, pentru că echipele lor înscriu multe goluri, ci antrenorii care cîștigă meciurile cu un 1-0 chinuit.

Gheorghe Flutur nu a fost invitat să ia cuvîntul, cu toate că sigur ar fi avut un discurs mult mai bun decît unii dintre cei care au vorbit, pentru că nu poți să pleci la luptă cu gîndul de a obține victoria cu cineva care a pierdut. În primul rînd ar fi fost dezamăgiți liberalii care au cîștigat alegerile pe la ei pe-acasă și care n-au fost trecuți pe lista celor care au avut onoarea de a vorbi în fața unei săli cu peste 1.100 de colegi, iar mai apoi, mult mai grav, adversarii politici și o anumită parte a presei ar fi subliniat că Nicolae Ciucă a pornit la drum pe ”acordurile muzicii” unui perdant, pe care, scuzați expresia, electoratul l-a invitat să ”cînte la altă masă”. Or, numai asta nu-i mai trebuia lui Nicolae Ciucă, un candidat ale cărui șanse, conform sondajelor de reușită, sînt reduse. Reduse de a intra în turul II, și nu de a cîștiga alegerile prezidențiale.

În concluzie, este de neînțeles valul de mirare care străbate PNL. Un val care nu poate decît să mire.