USR Suceava, ori pe val, ori la spital

Vineri, 13 mai, USR a început să strîngă semnături pentru demiterea primarului PNL al Sucevei, Ion Lungu, sub sloganul ”Suceava curată. Fără Lungu, fără roată”.

Mai întîi să vedem ce spun legile în vigoare referitoare la modul cum poate fi îndepărtat din funcție un primar. Conform articolului 162 din Codul administrativ: „(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local avînd ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător. (2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. (3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărții de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. (4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului”.

Așadar, motivele pentru care se solicită demiterea unui primar trebuie să fie extrem de solide, iar acest lucru este verificat de prefect. Prefectul este Alexandru Moldovan de la PNL. Prefectul nu poate împiedica organizarea unui referendum, dar poate tergiversa acțiunea, invocînd faptul că motivele pentru care se solicită organizarea acestuia sînt insuficiente.

Presupunînd că 25% dintre sucevenii cu drept de vot semnează pentru organizarea referendumului, urmează referendumul propriu-zis. Un referendum este valabil dacă la urne se prezintă cel puțin 30% dintre cetățenii cu drept de vot.

La alegerile locale din 2020, prezența la urne în municipiul Suceava a fost de 30,18%, deci puțin peste pragul cerut pentru ca un eventual referendum să treacă. Însă, atenție, o treime din voturi, mai exact 31,9%, au fost în favoarea lui Ion Lungu. Or, pentru ca un referendum să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul celor prezenți la urne trebuie să voteze în favoarea demiterii. În municipiul Suceava sînt puțin peste 100.000 de alegători, iar ca să strîngi 25.000 de semnături este extrem de greu. Ca să nu mai vorbim de faptul că după aceea mai trebuie să convingi 5.000 de oameni, pe lîngă cei 25.000, să se prezinte la urne și să voteze indiferent cum. Bine, este posibil ca de la alegerile din 2020 să fi crescut numărul celor nemulțumiți de primar.

Acum nu este o perioadă electorală, iar oamenii se gîndesc în prezent la altele, cum ar fi creșterea prețurilor și concediile, și după aceea vin roata panoramică pe care o vrea primarului sau alte chestiuni pe care locuitorii municipiului reședință de județ i le reproșează acestuia. Apoi, demersul aparține unui partid care nu mai are strălucirea de dinaintea alegerilor și care are un viceprimar, adică un adjunct al lui Ion Lungu. Este vorba despre Teodora Munteanu, doamna care nu și-a prezentat demisia ca urmare a scandalului ”Motocicleta”.

Demersul democratic al USR Suceava este unul foarte riscant pentru această filială de partid, care ar trebui să se autodizolve în caz de eșec, adică în cazul în care nu reușește să-l trimită pe Ion Lungu acasă. Un eventual eșec, funcție de proporțiile acestuia, ar putea să-l încurajeze pe Ion Lungu să-și depună candidatura pentru cel de-al șaselea mandat, la alegerile din 2024. Însă, o eventuală reușită, ar repune USR-ul pe val. Și nu doar în municipiul Suceava, ci la nivel național, demiterea unui primar PNL dintr-un oraș atît de important fiind și o palmă puternică peste obrazul coaliției de guvernămînt. Pentru USR este de-acum ”ori pe val, ori la spital”, unde va trebui băgat pe perfuziile care să-l țină în viață pînă la alegerile viitoare.