Ticăloșia fără margini a lui Gelu Puiu

Gelu Puiu a făcut ce se face de 30 de ani în politica românească: s-a apucat de înlocuiri din funcții pe criterii politice. Meritocrația vînturată de actuala putere politică atunci cînd era pe băncile opoziției și zbiera la Ciuma Roșie să plece nu a reprezentat decît o mare minciună. PNL și USR-PLUS au promis promovarea oamenilor în posturi de conducere pe criterii de competență, dar nu fac decît să-i aducă în poziții cheie pe membrii de partid și pe simpatizanții acestora doar pentru că aceștia sînt membri și simpatizanți. Cele două blocuri politice au promis depolitizare, dar nu prin politizare, ceea ce fac cu vîrf și îndesat și liberalii, și useristo-plusiștii.

Domnul Puiu, un liberal de la noi de la țară, fost șef de ocol silvic la țară, la Vama, a ajuns pentru a doua oară secretar de stat la Ministerul Mediului, iar dintr-o anchetă Recorder a rezultat că principala preocupare a acestuia o reprezenta înlocuirea șefilor de direcții silvice prin amenințări și șantaj. Pus în fața evidențelor, Gelu Puiu a negat cu obrăznicie, însă după apariția reportajului în spațiul public nu a avut încotro și a trebuit să demisioneze. Modul de acțiune al domnului Puiu a fost unul cît se poate de abject. Iată o mostră: ”Am varianta să trimit audit, în care îmi vin de la Ministerul Finanțelor, de la Curtea de Conturi. Îți trimit audit, ce rezultă nici nu mă interesează, trimit totul la parchet. Sau faci pasul în lateral, ne vedem fiecare de drum și sănătate, numai bine”.

Probabil că în afară de facultatea de silvicultură, domnul Puiu a absolvit cu brio și un curs intensiv de ticăloșie. Să ameninți omul cu dosare penale, chiar dacă acesta nu a comis nici o infracțiune reprezintă o mare ticăloșie, una mai mare decît munții care țin în palmă comuna Vama, unde Gelu Puiu este pădurar șef. Pentru nimeni nu este confortabil să aibă de-a face cu procurorii, nici chiar pentru cei care știu că sînt complet nevinovați. Pînă să se termine ancheta și să demonstrezi că ești nevinovat, opinia publică îți pune eticheta de corupt, pe care nu o mai poți da jos nici cu cele mai bune soluții. Mai sînt oameni care suferă de anumite boli, iar întîlnirea cu procurorii nu poate decît să le agraveze respectivele suferințe. Oamenii anchetați au familie, au rude și au prieteni, care suferă și ei. Cu toate acestea, domnul Puiu nu ar fi avut nici o emoție să-i dea pe mîna procuraturii pe cei care nu înțelegeau de bună voie să se retragă.

Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost de la PNL, ci de la PSD, să spunem, Gelu Puiu ar fi avut șanse mari să fie arestat preventiv imediat ce reportajul Recorder a văzut lumina internetului.

Din nefericire, la noi Justiția numai independentă nu este atunci cînd vine vorba despre politic. Justiția nu reprezintă decît o bîtă pe care o mînuiesc cei aflați la butoane.

Premierul PNL, Florin Cîțu, s-a rezumat să spună că i-a acceptat demisia lui Gelu Puiu din funcția de secretar de stat. Însă, președintele PNL, Ludovic Orban, nu s-a grăbit să-i ceară acestuia demisia din partid. Și nici președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, nu a făcut-o. Asta înseamnă că aceasta este politica partidului și că singurul regret al liderilor liberali este acela că Gelu Puiu a fost prins. Dacă ministrul Mediului, Tanczos Barna, nu va merge pînă la capăt cu ancheta cerută după apariția reportajului Recorder, atunci Gelu Puiu va continua să-și vadă liniștit mai departe de viața lui de la țară și de carnetul galben de partid, iar cînd apele se vor fi liniștit va îmbrăca din nou costumul de stofă peste bundița de jder și va pleca la București pentru a-și lua în primire o nouă funcție de conducere.