Suceava mai trebuie să pună ceva lîngă peisaje și mănăstiri

În Ajunul Crăciunului, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă anunța că turismul duduie, mai ceva decît duduia economia României pe vremea Guvernului Călin Popescu Tăriceanu. Domnul Barbă anunța că gradul de ocupare al pensiunilor pentru Sărbătorile de Iarnă depășise în viteză 90% și că unitățile de cazare și masă sînt pregătite să ofere servicii de neuitat: ”Pensiunile turistice din județ sînt pregătite cu tot ceea ce este tradițional, iar turiștii pot vedea obiceiuri de iarnă, dar au și posibilitatea să vadă minunatele peisaje de iarnă ale Bucovinei”. Presa locală s-a grăbit să scrie că după ce vara trecută Bucovina a rivalizat cu Litoralul Mării Negre, în iarnă Bucovina a devenit un concurent serios pentru Valea Prahovei.

Și cum o bucurie nu vine niciodată singură a apărut și un articol al agenției americane de știri Bloomberg, preluat de ”Libertatea”, în care mănăstirile din județul Suceava erau trecute pe lista obiectivelor turistice care trebuie vizitate: „România, care are o suprafață asemănătoare cu statul Utah, este una dintre țările cu cea mai mare diversitate, o variantă mai ieftină pentru cei obișnuiți să viziteze coastele Croației sau ale Muntenegrului. În nord, în Bucovina, se află mănăstirile pictate, în sud sînt satele de pe Dunăre, unde există producători de vinuri fine și bucătari care prepară bucate alese. E o moștenire bogată, care a fost aproape pierdută după 40 de ani de regim comunist”.

În timp ce județul Suceava este prezentat ca o gură de Rai, niște suceveni au ales să meargă pentru relaxare tocmai în Croația. Este vorba despre componenții echipei de fotbal de Liga a III-a Foresta Suceava. Aceștia se vor relaxa, dar și se vor antrena într-o mică localitate croată, care, pe lîngă condițiile foarte bune de cazare, mîncare și plimbare pune la dispoziție nu mai puțin de opt terenuri de antrenament! Andrei Ciutac, președintele clubului, a spus că toată ”distracția”, din care trebuit scăzută deplasarea în valoare de 4.000 de euro asigurată gratuit de ”Tarsin”, costă numai 8.000 de euro. Spuneți, boieri dumneavoastră, unde în județul Suceava găsești casă și masă pentru peste 20 de oameni pentru o perioadă de două săptămîni cu numai 8.000 de euro? Și unde găsești opt terenuri de antrenament și trei echipe de primă ligă cu care să joci meciuri amicale?

Are Suceava peisaje, are Suceava pensiuni, are Suceava mîncare și băutură și are Suceava mănăstiri. Dar are și prețuri mari, care ar putea să-i descurajeze pe turiști să mai bată drumul pînă la noi și a doua oară de la Constanța, București, Cluj sau Pitești. De ce să vină în aglomerația din Bucovina atîția kilometri, cînd au mai aproape aglomerația de pe Valea Prahovei ori cea de pe Valea Oltului.

Suceava mai trebuie să pună ceva pe lîngă mănăstirile zidite de înaintașii noștri și pe lîngă peisajele date de Cel de Sus. De pildă, trebuie să dezvolte infrastructura rutieră, astfel încît să nu mai fie nevoiți oamenii să stea cu zecile de minute la intrarea în Gura Humorului sau la ieșirea din Cîmpulung Moldovenesc. În același timp, ar putea să amenajeze niște terenuri de fotbal și niște săli de forță și de recuperare pe la Marginea, Sucevița sau Moldovița, unde să vină vara ca să se antreneze echipe din Croația, Danemarca ori Suedia.

Turiștii se cîștigă greu, dar se pierd foarte ușor, mai ales atunci cînd îi sperii cu prețurile și cînd oferta nu este una bogată și împrospătată.