Proiecte și declarații există, forța și viteza lipsesc

Mihai Dimian a rămas un personaj la fel de implicat în viața comunității și în 2022. Profesorul universitar doctor Mihai Dimian nu se mulțumește să fie doar profesor și prorector al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, acesta fiind implicat în tot felul de proiecte sociale și o voce care, de fiecare dată cînd are ceva de spus, o spune cu voce tare, ca să audă toată lumea.

Întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Top dacă este mulțumit, în general, de orașul în care trăiește, domnul Dimian a declarat: „Se pot îmbunătăți multe în Suceava. Acum, depinde și de noi, și de autoritățile publice cum reușim să comunicăm și să acționăm asupra lor. Problema traficului se poate rezolva, însă trebuie să acționăm împreună. Pentru mine, orașul Suceava, faptul că mă pot duce într-o oră într-o zonă montană, pot petrece timpul în pădure, pot petrece într-o atmosferă minunată este ceva extraordinar. Și asta mă ajută. Faptul că locuiesc aproape de universitate, merg pe jos, este iarăși un lucru bun. În Suceava avem un învățămînt preuniversitar foarte bun, ceea ce mă ajută. Apoi, sistemul de sănătate se dezvoltă. Se fac multe la Spitalul Județean și apar noi clinici private, unde se implică tineri. Este îmbucurător faptul că vin tineri entuziaști să realizeze lucruri în Suceava”.

Domnul Dimian este nemulțumit de faptul că viața culturală nu este prea vie, dar și că nu există o zonă de promenadă care să lege centrul municipiului Suceava de Cetatea de Scaun. Mihai Dimian a sesizat și viteza cu care se întîmplă lucruri, acesta fiind prea scăzută în raport cu așteptările populației.

Da, avem o problemă cu viteza. Dacă proiectele despre care vorbesc autoritățile neîncetat s-ar derula cu viteza cu care se circulă pe șoselele județului ori pe străzile înguste ale localităților am fi departe, chiar foarte departe.

În 2022 s-au făcut lucruri, însă anul acesta se încheie și cu multe restanțe. Palatul Administrativ, clădirea emblematică a municipiului reședință de județ, a fost lovit de un incendiu violent pe 6 martie 2021. Au trecut 21 de luni de atunci și se intervine doar cît să nu cadă palatul din picioare, lucrările de anvergură nefiind începute. La drumul județean care vine de la Iași, trece prin Dolhasca, Udești, Bosanci, Ipotești și Suceava, și ajunge pînă la Dărmănești nu s-a făcut mare lucru. Șantierul a zăcut abandonat din cauza unor litigii și numai nervozitatea unor bosînceni care s-au apucat de capul lor să astupe niște găuri a obligat autoritățile să cîrpească drumul pe ici, pe colo. Lucrările la noul stadion abia au început, iar cele de la mult așteptata sală de polivalentă încă nu au mai demarat. Cît privește autostrăzile care ar urma să traverseze județul de-a lungul și de-a latul său și centurile ocolitoare care ar urma să descongestioneze traficul din cîteva localități sucevene, acestea sînt la stadiul de declarații și de hîrțogăraie.

La proiecte de viitor și la declarații nu ne întrece nimeni, însă la capitolul forță și viteză stăm prost. Nu există forța de a împinge lucrurile mai cu spor și nici viteza cu care să se treacă peste obstacolele apărute în cale. Se întîmplă exact ca la fotbal: proiecte și declarații există cu duiumul, dar echipelor noastre le lipsesc forța și viteza, două elemente esențiale pentru a face performanță.

Va fi anul 2023 altfel? Va fi ceva mai bine, pentru că văzînd că n-au cu cine, lucrurile o vor lua singure din loc. Vor merge ele mai încet, dar, totuși, vor merge.

Un An Nou mult mai bun pentru fiecare!