Într-o înregistrare audio intrată în posesia jurnalistei Oana Șlemco de la Intermedia TV, un preot de la Catedrala din Vatra-Dornei le-a vorbit enoriașilor despre calea greșită pe care ne-am afla. A făcut-o pe 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul II al alegerilor prezidențiale, care, însă, au fost anulate de Curtea Constituțională a României. Preotul a spus: „Astăzi se vede mai mult decît oricînd că noi nu sîntem liberi. În țara noastră nu sîntem liberi, pentru că au început o serie de arestări, cei care vorbesc altfel decît este politica oficială sînt urmăriți, sînt persecutați, sînt închiși, și așa mai departe. Așa cum s-a întîmplat și la pandemie, care a fost un experiment. Trebuie să ne luăm destinul în mîini și să nu-i lăsăm pe alții să hotărască peste noi. Acesta e drumul pe care trebuie să îl urmați, nu drumul spre Bruxelles, nu drumul spre Washington sau mai știu eu ce alte capitale influente. Drumul este cel arătat pe cărarea sfinților, pe cărarea mărturisitorilor. Trebuie să spunem întotdeauna nu trădătorilor, trebuie să spunem nu iudelor, trebuie să spunem nu vînzătorilor de țară”.
Într-adevăr decizia CCR, instanța populată de politruci, este discutabilă, cum discutabil este și comportamentul autorităților după anularea alegerilor, care s-au dat și peste cap pentru a dovedi, însă fără prea mare succes, că dracul este mult mai negru decît ar părea la o primă vedere.
După apariția în spațiul public a înregistrării, care a fost preluată și de presa centrală, a existat o reacție a Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: ”Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților subliniază, încă o dată, importanța respectării hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în vederea menținerii neutralității politice în activitatea pastorală și misionară a clerului. Referitor la mesajul transmis în cadrul predicii de părintele slujitor de la Catedrala din Vatra Dornei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se delimitează ferm de astfel de afirmații părtinitoare, care contravin îndrumărilor Sfântului Sinod. Reamintim tuturor clericilor și personalului monahal că hotărârile Sfântului Sinod interzic orice formă de influențare a credincioșilor cu privire la o persoană sau un partid politic, inclusiv în afara campaniei electorale. Respectarea acestei hotărâri este esențială pentru menținerea unității în Biserică, precum și pentru asigurarea unei atitudini echilibrate și imparțiale în slujirea credincioșilor”.
Totuși, omul merge la Biserică pentru a se închina, pentru a se ruga pentru cei morți și pentru cei vii, și pentru a asculta cuvinte care să-l mai liniștească și să-i mai ofere un strop de speranță. Biserica este și trebuie să rămînă locul unde se adună oamenii indiferent de vîrstă, statut social, stare materială și crez politic. Lumea face suficientă politică acasă, la serviciu, pe rețelele de socializare, la bufet sau la meci, și nu mai are nevoie de politică și la Biserică. Mai ales în această perioadă atît de agitată, în care toată lumea parcă a luat-o razna, este nevoie și de cineva care să ofere o picătură de calm, iar acel cineva poate fi preotul, care nu trebuie să vorbească în predica sa nici cît de buni sînt pro-europenii, nici cît de răi sînt suveraniștii, sau invers.
Pe de altă parte, nu foarte departe de Catedrala de la Vatra Dornei este Complexul Muzeal ”Cazinoul Băilor”, care se află în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu care fețele bisericești tare se mai mîndresc și unde organizează tot felul de evenimente. Cu siguranță că predica rostită de preotul de la Catedrală s-a auzit pînă la Cazinou, datorită boxei amplasată în exteriorul lăcașului de cult. Ei bine, Cazinoul, care era o ruină, a fost readus la viață printr-un proiect în valoare de aproximativ 22 de milioane de lei, 10 milioane fiind contribuția Arhiepiscopiei, care a primit banii de la Consiliul Județean Suceava, iar 12 milioane de lei fiind fonduri europene, adică de la Bruxelles, părinte.
Multă sănătate tuturor și să dea Domnul să avem un An Nou mai bun, mai liniștit și mai deștept decît acesta. La mulți ani!