Palatul Administrativ a luat foc degeaba

PSD Suceava continuă să mimeze că face opoziție, trimițînd din cînd în cînd cîte un comunicat de presă în care încearcă să demonstreze că Puterea nu-și face treaba. Mai nou, conducerea PNL a Consiliului Județean Suceava a fost atacată pe motive de spital. De astă dată, problema ridicată de PSD este foarte gravă. Consilierii județeni social-democrați susțin că în cea mai recentă ședință au cerut să fie accelerat procesul de obținere a autorizației de securitate la incendiu și de încheiere a unui contract cu o firmă care are ca obiect de activitate prevenirea și stingerea incendiilor. Social-democrații au atras atenția că au trecut opt luni de cînd Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” a descoperit o serie de deficiențe la Spitalul Județean, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean, și au scris în comunicat: ”Este inadmisibil ca în continuare corpul principal al Spitalului Județean Suceava să fie autorizat parțial, în condițiile în care România a intrat în valul IV de îmbolnăviri COVID-19. La ședința din 25 februarie 2021, consilierii PSD au solicitat ca în organigrama spitalului să figureze un pompier sau un electrician pe fiecare schimb pentru a se asigura o mai bună protecție împotriva incendiilor, toate acestea în conformitate cu OMAI 75/2019 și a Ordinului Ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr 364/2015, astfel ca tragedii de genul celor de la Matei Balș sau Piatra Neamț să nu se mai repete”.

În ciuda faptului că vorbim despre un subiect sensibil, vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Niculai Barbă este calm: „Așa cum am informat consilierii județeni în ședința din 31 august, conducerea SJU Suceava a demarat procedura de licitație pentru externalizarea serviciului. Sînt înscrise trei firme, iar comisia de licitație are termen în 17 septembrie să anunțe care a fost oferta declarată cîștigătoare”. Dar din februarie și pînă acum ce s-a făcut? Și dacă licitația este contestată cît mai durează procedurile pentru desemnarea unei firme specializată în prevenire și stingerea incendiilor? Calmul Niculai Barbă mai spune situația este sub control, fiindcă activitatea privind prevenirea și stingerea incendiilor se află în coordonarea și subordinea directă a managerului SJU Suceava. Numai că, din cîte se știe, managerul Alexandru Calancea este medic cardiolog, și nu căpitan de pompieri.

Niculai Barbă dă și lecții de administrație: „Nu ne-am propus să luăm măsuri pompieristice, ci să parcurgem pașii legali în vederea asigurării activității de prevenire și stingere a incendiilor în această unitate spitalicească”. Dar nu a spus nimeni că nu trebuie parcurși pașii legali, ci că aceștia ar fi trebuit făcuți în ritm accelerat. Și să organizezi o licitație la 8 luni de la sesizarea problemelor nu înseamnă să acționezi pompieristic. Cum ar fi să ia foc biroul lui Niculai Barbă, iar pompierii să vină după 8 luni la incendiu. Aoleu, dar biroul domnului Barbă a luat o dată foc. Se întîmpla pe 6 martie 2021, atunci cînd Palatul Administrativ din centrul Sucevei a fost lovit de un puternic incendiu. Nici acest eveniment nu a pus în gardă conducerea Consiliului Județean și nu a determinat-o să iuțească ”pașii legali” pentru protejarea spitalului împotriva incendiilor. Nu s-a întîmplat acest lucru pentru că Opoziția în loc să fie opoziție și să ceară găsirea și pedepsirea vinovaților și începerea de urgență a reabilitării clădirii de patrimoniu a stat ca o mămăligă. La fel cum stă și acum la ședințe în Sala Unirii, o sală de lux, care a fost construită fix în centrul clădirii istorice incendiate.