La finalul lunii trecute, după aproape cinci ani de cînd au deschis ancheta de la Spitalul Județean Suceava privind zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu, procurorii au dat o soluție de clasare pe linie. Adică, toate persoanele vizate de cercetări au fost declarate nevinovate chiar de către procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Suceava, fără ca dosarul să mai fie trimis în instanță. Procurorii au închis dosarul pentru că ”faptele imputate nu sînt prevăzute de legea penală”.
Au fost cercetați în dosar managerul Spitalului Județean de atunci, Vasile Rîmbu, directorul medical, Mircea Macovei, directorul de îngrijiri, Doina Chirap, și medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor în cadrul spitalului.
Acuzațiile? ”În perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, nu au organizat, condus şi administrat spitalul astfel încît, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2”.
Acest dosar nici măcar nu ar fi trebuit să existe. Dar, dacă tot a existat, trebuia să i se facă dosar în primul rînd sibianului care a avut viză de flotant la București mai bine de 10 ani și care de la înălțimea funcției sale spunea că este vorba despre o simplă răceală și că nimeni nu trebuie să se panicheze. Și mai trebuiau făcute dosare tuturor șefilor din toate spitalele din țară care au intrat ulterior în carantină. La Suceava s-a întîmplat pentru prima dată și n-aveau oamenii de unde să știe ce să facă, după cum nu se prea știa pe tot Mapamondul, dar după cîteva luni o serie de măsuri fuseseră, deja, conturate mai ferm.
La finele săptămînii trecute, Tribunalul Suceava l-a condamnat pe primarul Sucevei, Vasile Rîmbu, la un an și 4 luni, cu amînarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că nu are nici un fel de consecință asupra funcției pe care o ocupă. Sentința se revocă doar dacă domnul Rîmbu va comite vreo faptă penală în perioada de încercare de doi ani. Aceeași decizie ca în cazul lui Vasile Rîmbu a fost luată și pentru Dana Mihaela Mamciuc, șefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfîntul Ioan cel Nou” Suceava la acea vreme, adică în primăvara lui 2020. Deciziile Tribunalul Suceava nu sînt definitive și pot fi atacate la Curtea de Apel Suceava.
Conform procurorilor, ”în cursul lunii martie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost înregistrat un dosar penal, ce avea ca obiect săvârşirea infracţiunilor de «zădărnicirea combaterii bolilor» şi «abuz în serviciu» ce ar fi fost comise de presupuse persoane din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava, printre care şi managerul Rîmbu Vasile. În cursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au formulat mai multe adrese către Spitalul Judeţean de Urgenţă <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, prin care au solicitat relaţii cu privire la aspectele care făceau obiectul cercetărilor”.
Potrivit procurilor DNA, pe 1 mai 2020, ”inculpata Mamciuc Dana-Mihaela, la solicitarea inculpatului Rîmbu Vasile şi în scopul de a-i asigura acestuia din urmă posibilitatea a-şi pregăti o strategie de apărare în vederea evitării atragerii răspunderii penale, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, informaţii nedestinate publicităţii în posesia cărora ar fi intrat în calitate de şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale respective. Concret, inculpata i-ar fi transmis managerului, suspendat în acea perioadă, conţinutul adreselor formulate de procurori, natura documentelor solicitate, precum şi date cu privire la poziţia exprimată de directorul medical al spitalului, în cuprinsul unui înscris destinat exclusiv organelor de urmărire penală, în care ar fi făcut referiri la persoana numitului Rîmbu Vasile”.
Adică, primul dosar din care Vasile Rîmbu a solicitat informații nu mai există, dar al doilea dosar construit pe baza primului își vede în continuare de drum. Adică, după analiza VAR, arbitrii au constatat că golul a fost înscris din ofsaid și trebuie anulat, dar golul rămîne valabil și se merge mai departe, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat.
În această perioadă, prin diferite birouri din Suceava circula întrebarea: cine va conduce Primăria Suceava în cazul condamnării lui Vasile Rîmbu? Ei bine, întrebarea nu mai este de actualitate. Deocamdată.