Mai puține strigăte, mai multă treabă

Pentru senatorul USR-PLUS de Suceava, George Mîndruță, moțiunea de cenzură care a fost depusă de PSD și care a picat cu succes a reprezentat un joc de imagine. Tot domnul Mîndruță a spus că moțiunea s-a bazat pe fake-news-uri și manipulări. Or fi fost și din astea, dar au fost și chestiuni reale. Însă, declarațiile domnul Mîndruță sînt de înțeles, că doar acesta face parte din alianța care-l ține pe Cristian Ghinea în funcția de ministru al Fondurilor Europene, un ministru care poate fi criticat non-stop pentru activitatea sa, fără teama de a greși.

După criticile aduse PSD-ului trecut și actual, senatorul Mîndruță a trecut la laudele adresate Guvernului Cîțu. De apreciat este faptul că laudele nu au fost deșănțate, George Mîndruță recunoscînd că mai e de lucru: ”E greu să fii în opoziție după ce ai condus și distrus în mare parte multe lucruri din țara asta, să vezi și să accepți că există un guvern, o coaliție care face reformă și transparență, într-adevăr, poate nu cu pași sau nu atît de repede cît ne-am dori cu toții, dar reforma și transparența în România se întîmplă și este mare nevoie de ea. Și vă dau doar cîteva exemple: scoaterea la concurs a posturilor de directori ai dsp-urilor, unele posturi fiind acaparate de PSD de zeci de ani, publicarea de către Ministerul Economiei a contractelor încheiate de-a lungul timpului, reforma digitalizării sistemului de administrație. Repet, sînt conștient, nu se întîmplă lucruri atît de repede cum mi-aș dori și eu, dar lucrurile se întîmplă”.

În dialogul cu Radio Top, domnul Mîndruță a vorbit despre organizarea de concursuri pentru funcțiile de conducere ca despre o soluție pentru stoparea furturilor din instituțiile publice. Poate se va întîmpla așa ceva, dar cîți dintre șefii de instituții de stat în stat, care au ajuns în funcții după organizarea unor concursuri, nu au fost prinși furînd? Ca să nu mai vorbim despre cum sînt organizate concursurile pentru posturile importante, majoritatea acestora fiind cu dedicație pentru clientela partidelor aflate la butoane.

În fine, rămînînd la direcțiile de sănătate publică, e bine că se vor organiza concursuri pentru funcțiile de conducere. Dar asta nu e greu de făcut. Ce mare brînză este să afișezi tematica de concurs pe site-ul Ministerului Sănătății, să numești o comisie de examinare și să stabilești data concursului? Problemele sînt altele cu dsp-urile, care în timpul crizei sanitare s-a demonstrat cît sînt de slabe și de lipsite de finanțare, de instrumente și de personal. Înainte de a organiza concursuri, ar fi trebuit ca dsp-urile să fie urcate la rangul de ministere ale sănătății în fiecare județ. Direcțiile de sănătate publică au nevoie de bani, de personal calificat și de o legislație care să îi permită să coordoneze la modul real sistemul public de sănătate dintr-un județ și să urmărească activitatea sistemului privat de sănătate.

E ușor să tot spui că se fură, să strigi ”Fără penali în funcții publice!” și să afirmi de fiecare dată că lupți împotriva corupției. În afară de strigat sloganuri și de organizat niște concursuri e nevoie și de lucruri consistente. Însă, pentru asta trebuie să cunoști România reală, să fii bine intenționat și să ai putere de analiză și de muncă. Și, foarte important, să nu te gîndești mereu la numărul de like-uri de pe rețelele de socializare și la combinațiile din partid și la cele din coaliție, și la cum să-i mai umpli de ”respect” pe adversarii politici.