La treabă, nu la făcut valuri!

Joi, 16 septembrie 2021, președintele Consiliului Județean Suceava era încîntat. Pe domnul Flutur îl cuprinsese încîntarea pentru că Guvernul a transferat caricatura de bază de pregătire a canotorilor de la Fălticeni din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului. Gheorghe Flutur consideră că, astfel, este posibilă demararea unui amplu proiect de renovare a bazei care arată jalnic. Președintele Consiliului Județean spune că deja a vorbit cu primarul Fălticenilor, Cătălin Coman, și că „ne propunem ca baza sportivă de la Fălticeni să fie modernizată printr-un proiect de anvergură, cu dotări de ultimă generație, astfel încît să avem un centru de canotaj pe măsura performanțelor obținute de sportivii noștri, recent olimpicii noștri”. Gheorghe Flutur, cel care în urmă cu cîteva săptămîni i-a premiat pe canotorii originari din județul nostru care au cîștigat medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, s-a angajat ca în prima ședință de consiliu să propună alocarea unei sume de bani pentru demararea lucrărilor în cel mai scurt timp.

În octombrie 2009, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Daniel Cadariu spunea că ”anul viitor ar putea fi redeschise taberele Bucşoaia din Frasin şi Balada din Gura Humorului”. Domnul Cadariu mai spunea la vremea respectivă că, după alegerile prezidenţiale, Ministerul Tineretului şi Sportului va promova un proiect de Hotărîre de Guvern prin care, pentru reabilitarea celor două obiective, vor fi solicitate, într-o primă fază, 10 miliarde de lei vechi. Domnul Cadariu mai declara că 6 miliarde vor fi cerute pentru Bucşoaia, iar 4 miliarde pentru Balada și adăuga că banii vor fi folosiţi pentru renovarea cantinelor, a blocurilor alimentare şi a reţelelor de utilităţi pentru ca, ulterior, să fie solicitat acordul de funcţionare din partea autorităţilor sanitare. La vremea acestor declarații, Daniel Cadariu era vicepreședinte CJ din partea PDL, iar președintele Consiliului Județean era liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur. În ziua de astăzi, Daniel Cadariu este senator PNL, iar Gheorghe Flutur este tot președinte al Consiliului Județean și președinte al PNL Suceava.

Aprilie 2011: ”Tabăra Bucşoaia a fost transferată din proprietatea statului în cea a autorităţilor din Frasin. Hotărîrea aparţine Guvernului şi a fost publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie 2011. Pînă acum, complexul turistic şi sportiv a fost administrat de către Direcţia pentru Tineret şi Sport Suceava. (…) Decizia privind trecerea taberei Bucşoaia la autorităţile din Frasin a fost luată la iniţiativa primarului PDL al oraşului, Marinel Bălan, a şefului PDL al administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, şi a deputatului PDL din Colegiul Humor-Cîmpulung Moldovenesc, Dan Gabriel Gospodaru”.

În vara acestui an, Gheorghe Flutur a anunțat că CNI a scos la licitație documentația pentru modernizarea taberei de la Bucșoaia, un proiect în valoare de 33 de milioane de euro.

Să sperăm că baza de antrenament de la Fălticeni nu va avea soarta Taberei Bucșoaia, că mutatul acesteia dintr-o parte în alta nu va dura la nesfîrșit și că nu se vor scrie fel de fel de proiecte de refacere care să nu fie materializate niciodată. Consiliul Județean Suceava și autoritățile locale, în acest caz Primăria Fălticeni, au șansa acum să demonstreze că pot face lucruri concrete într-un timp rezonabil, și că nu se pricep doar la făcut valuri. De făcut valuri are cine să se ocupe: vîslele mînuite de tinerii canotori care așteaptă condiții decente de pregătire pentru a aduce României noi și noi medalii.