Imaginea șefilor e importantă. Oamenii și drumurile pot să mai aștepte

A fost o perioadă lungă de timp cînd drumul care traversa comuna Adîncata arăta jalnic, iar lucrările care se executau din cînd în cînd, iar cîteodată chiar mai rar, nu aveau decît darul de a-i nemulțumiți pe localnici. Șeful nemulțumiților era primarul PNL, Viorel Cucu, a cărui nemulțumire s-a amplificat în ziua în care ministrul PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat județul Suceava, dar a evitat Adîncata. Se întîmpla în martie 2019. La vremea respectivă, domnul Cucu amintea că i-a transmis ministrului Cuc, în primul său mandat de la Transporturi, mai multe memorii și petiții prin care solicita alături de alți 10 primari din localitățile traversate de DN 29A repararea acestui drum. Primarul mai spunea că ultimul memoriu îi fusese înmînat personal lui Răzvan Cuc în timpul unei vizite pe care acesta o efectuase la Dorohoi. Într-un răspuns al Ministerului se arată că drumul va fi gata în anul 2020.

În martie 2019, ministrul Transporturilor a fost pe șantierele rutelor ocolitoare ale municipiilor Suceava și Rădăuți, iar Viorel Cucu spunea, supărat: „Mă întreb, dacă a revenit ministru și era atît de aproape de DN 29A, de ce nu a venit să vadă starea actuală a drumului în urma lucrărilor care au fost efectuate în 2018, un drum deosebit de rău care nu a fost terminat pe o porțiune de trei kilometri cu primul strat, și noi să mai avem încredere că în anul 2020 se va turna strat de asfalt? Nu cred”.

Pe 18 august 2022, la invitația șefului de partid al lui Viorel Cucu, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur, a vizitat județul nostru ministrul UDMR al Dezvoltării, Cseke Attila. Domnul Cseke a fost plimbat pe la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, unde s-a semnat un contract pentru continuarea lucrărilor de la Mănăstirea ”Sf. Ioan”, la grădinița specială din Fălticeni și la deschiderea șantierului creșei din aceeași localitate. Domnul Flutur l-a condus pe domnul Cseke și pe șantierul drumului județean Vulturești-Hîrtop, ocazie cu care a declarat că lucrările vor fi gata în octombrie. Gheorghe Flutur, care este coleg cu Cseke Attila în conducerea coaliției de guvernare, a mai spus că în toamnă va fi recepționat și drumul Mălini-Slatina, care este modernizat tot prin PNDL, și că mai sînt în curs de execuție drumul ce leagă Suceava de Harghita, prin Pasul Bilbor, și drumul de la Coșna spre Ilva Mare. Președintele Consiliului Județean a mai declarat că prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” se va finanța reabilitarea a patru drumuri județene, între care Manolea-Forăști, și i-a mulțumit ministrului Dezvoltării pentru sprijinul consistent acordat județului Suceava. Nimic despre drumul Dolhasca – Udești – Bosanci – Ipotești, care este un dezastru, iar lucrările de modernizare a acestuia sînt abandonate din motive complexe, care au mai fost analizate.

Evident, ministrul Cseke Attila nu a fost condus și pe acest șantier, la fel cum în 2019 ministrul Răzvan Cuc refuzase să-și facă apariția pe drumul de la Adîncata. La vremea respectivă, Guvernul era al PSD, iar Viorel Cucu, fiind de la PNL, putea considera că este discriminat pe criterii politice. Însă, în prezent, țara este condusă de coaliția PSD-PNL-UDMR, iar localitățile enumerate sînt conduse de primari PNL sau PSD. Bine, la Bosanci, primarul este pe punctul de a fi dat afară din PNL, însă asta nu contează.

Autoritățile se țin departe de zonele cu probleme dintr-un singur motiv, unul legat de imaginea lor și a formațiunilor din care fac parte. De ce să fi fost Răzvan Cuc la Adîncata, ca să iasă lumea în drum și să-l ia la întrebări, iar imaginile să apară la tv și să circule pe rețelele de socializare? De ce să fi mers Gheorghe Flutur și Cseke Attila la Ipotești, Bosanci, Dolhasca sau Udești, ca să iasă lumea în drum și să-i ia la întrebări, iar imaginile să apară la tv și să circule pe rețelele de socializare?

Imaginea șefilor și a partidelor din care fac parte sau pe care aceștia chiar le conduc este importantă, iar oamenii și drumurile pot să mai aștepte.