Falșii vaccinați trebuie iertați. Cei care au făcut falsurile, nu

Județul Suceava este pe punctul de a-și securiza ultimul loc la vaccinare pe țară, pentru că nu este exclus ca rata de vaccinare să fie ceva mai mică decât cea raportată. La Direcția de Sănătate Publică Suceava există suspiciunea că cel puțin o persoană apare ca fiind vaccinată, cînd de fapt aceasta nu și-a făcut vaccinul. Angajata avea acces la baza de date unde apare situația vaccinărilor și s-a trecut ca fiind vaccinată. Din cîte se pare, nu doar pe ea. Mai există suspiciunea că la fel a procedat și pentru a-l ajuta pe un coleg de birou să-și facă rost de certificat verde fără vaccin. Dar de ce nu putem bănui că angajata nu a făcut același lucru și pentru alte persoane din instituția în care rata de vaccinare este de numai 70% sau persoane din afara instituției. Așadar, Direcția de Sănătate Publică, una dintre instituțiile din linia întîi plătită să lupte cu pandemia, este, de fapt, una dintre instituțiile care zădărnicește combaterea bolii. Bine, nu toată instituția. Cazul presupuselor vaccinări false de la DSP le dă apă la moară antivacciniștilor. Păi, dacă angajații acestei instituții nu se vaccinează și preferă să facă falsuri, atunci este ceva în neregulă cu vaccinul ori poate că știu ei că virusul nu există.

Și asta nu e tot legat de Direcția de Sănătate Publică Suceava. Există informații că un angajat al instituției care a însoțit caravanele de vaccinare care au străbătut în special nordul județului este antivaccinist. Iar antivaccinistul DSP a mers cu voioșie în zone cu alți antivacciniști pentru a-i ajuta pe aceștia să-și facă rost de documente care să le permită să meargă la muncă în străinătate și în excursii peste hotare, și pentru a se plimba nestingheriți prin locuri unde accesul este permis doar în baza certificatului verde.

În județul în care șmecheria este la ea acasă, în care numărul bisericilor și al caselor de rugăciune este mare și în care trăiesc mulți oameni care circulă prin lumea largă pentru un ban în plus ori pentru o excursie de neuitat este de presupus că numărul falșilor vaccinați este destul de mare.

Fiind vorba despre o chestiune de sănătate publică, autoritățile ar trebui să facă niște anchete ample și serioase pentru a afla cît se poate de exact numărul real al falșilor vaccinați. Însă, pentru asta ar trebui să le promită acestora că nu vor păți nimic. Aceștia trebuie încurajați să spună adevărul și să se vaccineze cu adevărat, dacă vor, cu promisiunea că nu vor păți nimic. Poate că unii dintre falșii vaccinați ar dori să se vaccineze acum, dar nu mai au cum să o facă și le este frică să spună adevărul de teamă să nu fie trimiși la închisoare. Dacă spun adevărul aceștia ar trebui iertați, iar de răspuns ar trebui să răspundă numai cei care contra cost sau din convingere i-au ajutat să obțină certificate verzi pe nedrept.

Mai important este de știut exact care este situația epidemiologică în județul Suceava decît să fie sancționați niște oameni care din varii motive au ales falsul. Mai importantă este sănătatea publică decît să se știe că niște oameni au dosare penale pentru vaccinări false. Mai important este ca medicii din spitale să știe dacă pacienții ajunși la ei sînt cu adevărat vaccinați sau nu, pentru a ști cum să procedeze pentru a-i putea trata eficient.

Bine, mai trebuie și ca cineva să dorească să afle adevărul, pentru că dacă instituțiile statului vor lucra în aceste cazuri cu angajați care ascultă doar de ce le spune preotul antivaccinist ori pastorul antivaccinist, atunci nu se întîmplă nimic. Ba se întîmplă. Dar nimic bun.