Trista sărbătoare…

Săptămîna trecută a fost 23 august, care cîndva era pentru noi 23 August, cu majusculă neapărat, că era Ziua Națională (aia în care sărbătoream de fapt victoria comunismului pentru eternitate – aveți vreo îndoială!? – și implicit aservirea noastră către ruși), cea în care defilam, apoi mîncam mici și beam bere. Sigur e doar un lucru: că dincolo de semnificații și implicații politice, o Zi Națională în toiul verii e infinit mai mișto decît zgribuleala aia de 1 decembrie, cînd cel mai adesea nu știi unde să te ascunzi de frig…

Ei, dar abia acum am aflat și ce însemnătate majoră are ziua asta pentru sportul mondial. Ei bine, am aflat chiar din gura eroului că anul acesta a aniversat 50 de ani, exact pe 23 august, de cînd Federația Internațională de Tenis a publicat primul clasament masculin întocmit vreodată și care îl avea pe locul 1 chiar pe el! Ați ghicit: e vorba de Ilie Năstase, primul lider al clasamentului ATP. Ilie Năstase a cîștigat 83 (da, da!) de titluri la simplu, dintre care două de Grand Slam (Roland Garros și US Open), și 45 la dublu. Era vremea în care premiile în tenis erau derizorii, astfel că totalul cîștigurilor sale abia a trecut de 2 milioane (2.076.000 de dolari). Rămîne gloria, evident eternă.

Pe de altă parte, dl. Năstase a avut grijă să-și facă un iad din viață. Nu vorbesc despre căsniciile sale, unele de-a dreptul grotești, ci de toate celelalte: interminabile scandaluri (pe stradă, în crîșme, la volan etc.) cu nevestele, cu presa, cu lumea în general, a mai avut și cretina inspirație să se îmbrace în general și să meargă așa la Wimbledon, de i-a speriat pe englezi, care i-au dat pentru o vreme interdicție de a mai călca pe acolo… Cît privește cariera sa politică (senator, ba a candidat și la funcția de primar al Capitalei!) mai bine să o trecem sub tăcere.

Ar fi putut fi o mare sărbătoare 23 august anul ăsta. Sărbătoritul însă ne-a adus mai degrabă tristețe. Păcat!