Nici acu’ n-ați înțeles?

Cum ce? De ce sportivul român în general, iar fotbalistul în special, prezintă risc maxim atît la achiziție (întrucît eticheta poate fi măsluită, mai ales în partea care prezintă ingredientele, el nefiind compus din aceleași materiale ca neamțul, italianul ori spaniolul… că despre englezi nici n-are rost să mai pomenim!), cît și pe durata utilizării (aceasta fiind și ea „vopsită”, termenul de garanție expirînd cu mult înainte de cel menționat – de regulă, cam după primele 2 sau 3 meciuri!).

Dacă veni vorba, termenul acesta de „vopsit” (inventat de Andone, dacă nu mă trădează memoria) mi se pare absolut genial și sintetizează perfect tot ce se petrece în jurul mărfii second hand pe care noi mereu o prezentăm drept superprodus „de firmă”. Faptul că mai există pe lume fraieri care din cînd în cînd pun botu’ și cumpără totuși rebuturile noastre bine vopsite demonstrează doar că Murphy n-a murit și că legile lui sînt eterne – aici fiind vorba de aia cu populația care se înmulțește în progresie aritmetică, iar prostia în progresie geometrică!

Iar cine nu a înțeles cum vine treaba cu sportivul român este rugat să se bunghească la faptele de vitejie ale actualului copitan al naționalei, dl. Chichireș (hai, demonstrați-mi că nu ăsta-i numele panaramei!) și al viitorului (aproape) luminos al acesteia, dl. Ionuț Radu. Primul, ăl’ bătrîn, după ce a jucat într-un mare fel cam tot meciul contra lui Juventus (el fiind stîlpu’ la apărarea lui Sassuolo), în minutul 89 s-a uitat cum ăl’ de lîngă el primește mingea, apoi l-a privit cum pivotează pe lîngă fraierul tîrgului, în sfîrșit i-a admirat și șutul executat de lîngă copitele domniei sale: 1-2, sănătate și  virtute! Al doilea mîndru soare din Italia, ăla micu’, care a uitat și mirosul ierbii de cînd nici pe bancă nu prea încape, s-a trezit aruncat în poarta lui Inter tocmai în meciul care o putea duce pe locul 1. Probabil în ideea că Bologna e Nimeni. Da, dar și Bologna a avut norocul să dea peste… mai Nimeni! Așa că Nimeni din poarta Inter-ului a rezolvat meciul dîndu-și un autogol de poveste în minutul 81… cînd era cam tîrziu să mai întorci rezultatul și să mai iei titlul! Eu cred că dacă e foarte norocos, Radu scapă cu viață! Nu de alta, dar e mare nevoie de el în poarta Naționalei, pentru următoarele necalificări.