Dreptul la pușcărie

Vă mai amintiți, poate, entuziasmul cu care am salutat chiar în spațiul acestei rubrici numirea lui Mirel Rădoi ca selecționer la Naționala „mare”, după ce reușise la „under 21” calificarea la turneul final, iar acolo avusese un parcurs nu formidabil, dar măcar demn. Am trecut și peste handicapul lipsei de școală, mizînd pe bunele-i intenții și pe prospețime, pe absența rutinei. Cînd colo, Mirel ne-a pricopsit cu loseri fosilizați și împuțiți în propria lor indolență, parcă și asta moștenită de la loser-ii de dinainte.

De parcă sîntem un rezervor nesecat de nesimțiți și neisprăviți pentru care cuvinte precum echipa națională, imn, drapelul țării, onoare, demnitate, ori nu există, ori sînt absolut ininteligibile. Sau, varianta cea mai nasoală, sînt inventate doar pentru alții. Noi sîntem prea „jmekeri” ca să mai punem botu’ la chestii d-astea răsuflate. Așadar, în locul copiilor ălora de la under 21, ne-am trezit uluiți pe gazon cu de-alde Chichireș (hai, demonstrați-mi că nu-l cheamă așa!), ba încă făcut și copitan (în cazul lui nici n-ai cum să zici altfel!), cu Keșeru, cel care înscrie la Națională cam un gol la 17 amicale (că-n alea oficiale, iertați, canci!), cu Toșca, dezgropat fără să știe nici el de ce, ba încă și cu Maxim, care și cînd era bun era tot prost, acum chiar mai prost decît el însuși! Dacă adăugăm că s-a lăsat tîrît în iarbă, spre a se da de-a dura, și cașalotul Alibec, devenit model pentru hipopotamul Pușcaș (care, e drept, mai are de pus cam o juma’ de quintal de șunci ca să-și egaleze idolul!), înțelegem că Naționala nu mai avea nevoie decît de Vlad în poartă, pentru a lua locul Andorrei sau Gibraltarului la goluri încasate.

Ei, și tocmai cînd ne închinam că ultimul meci din grupă ne-a izbăvit de Mirel, o veste cutremurătoare ne-a bușit direct în creștet: FRF îi propune un nou contract! Alooo, DNA? Se audeeee!? Băi, ăsta nu-i abuz în funcție? Și contractele între burleni și rădoii lor n-or fi deturnare de fonduri? Dreptul la pușcărie nu e și el valabil pentru toți?