Charlie Watts 80!

Nu e nici o noutate pentru domniile voastre faptul că membrii grupului The Rolling Stones, decanii de vîrstă ai rock-ului, ai muzicii în general, reprezintă pentru omenire, pentru civilizația umană, mult mai mult decît un nume de importanță majoră (cred că mai corect spus ar fi „maximă”, ei fiind pe același nivel cu The Beatles, apoi urmează un gol imens, după care putem vorbi de oricare din ceilalți…) în istoria muzicii. Există însă o zonă în care The Rolling Stones nu se pot compara cu absolut nimeni: a longevității pe scenă. Și, desigur, a longevității la nivel maxim de calitate a actului artistic, ei fiind realmente neobosiți pe scenă și inepuizabili creativ. Inclusiv în pandemie au avut grijă să mai scoată un album proaspăt normal, urmat de o culegere mamut de piese înregistrate și niciodată puse pe disc în cei… (înțelegeți ce scrie aici!?!) 60 (ȘAIZECI!) de ani de existență ca grup, pe care îi vor serba anul viitor… Desigur printr-un turneu mondial, fiindcă ei nu știu altceva! Adică știu multe altele, dar viața lor înseamnă în primul rînd concerte nenumărate, practic viața lor reală fiind cea de pe scenă.

O dovadă de-a dreptul vie (cuvîntul este perfect așezat aici, veți vedea de ce!) este numitul Charlie Watts, toboșarul care săptămîna trecută, pe 2 iunie, a împlinit 80 (OPTZECI!) de ani. Și care în 2004, diagnosticat cu cancer de gît, a urmat un tratament de vreo 8 luni, în timpul căruia Mick Jagger l-a anunțat că au material pentru un nou album, dar că fără el nu îl fac și îl așteaptă pînă se vindecă. S-a vindecat, a înregistrat albumul, tot el a creat și imaginea pentru coperți și afișe (fiind grafician „de meserie”, adică are studii în domeniu) și au plecat în turneul (în care i-am văzut și eu la București în 2007!) „A Bigger Bang”, în timpul căruia Charlie a declarat: „Cînd nu muncesc, mă cam îmbolnăvesc! Poate ar trebui să nu mă mai dau jos de pe scenă!”.

Cu ani în urmă, cînd plecau în turneul de 50 de ani (în 2012), un domn, Stelian Nistor, zicea: „Băi, îți dai seama cum e să te pensionezi de la Rolling Stones!?”. Ei bine, de ziua lui, Charlie Watts chiar asta a spus: „N-am lucrat niciodată decît la Rolling Stones!” La mulți ani, Sir Charlie Watts!