15 aprilie, 2022. ”Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, la Radio Top, că lucrările de reabilitare a Gării Ițcani sînt sistate de ani buni din lipsă de bani. El consideră că parlamentarii de Suceava ar trebui să facă front comun și să intervină pentru alocarea de fonduri de la bugetul de stat. Primarul a arătat că este păcat că nu se găsesc bani pentru renovarea unei clădiri reprezentative pentru orașul Suceava și pentru județul Suceava. Finanțarea ar trebui asigurată de Ministerul Transporturilor, prin CFR Infrastructură. Gara de la Ițcani a fost construită în anul 1871, este inclusă pe lista monumentelor istorice și se află într-o stare avansată de degradare. Reabilitarea a demarat în 2016, însă lucrările au fost abandonate în 2019. În cei cîțiva ani nu s-a intervenit prea mult”.
4 iunie, 2022. ”Muzeul Național al Bucovinei a solicitat CFR-ului transferul cu titlu gratuit a două clădiri din Suceava: fostul atelier pentru reparația locomotivelor din Burdujeni și Gara Ițcani. Anunțul a fost făcut, la Radio Top, de directorul Muzeului, Emil Ursu. Acesta a declarat: <Fostul atelier din Burdujeni a funcționat într-o clădire circulară, cu cărămidă roșie. Acolo am vrea să amenajăm un muzeu de artă contemporană>. Legat de Gara Ițcani, unde lucrările de reabilitare sînt sistate de ani buni din lipsă de bani, directorul a arătat: <Gara este folosită acum doar pentru rutele județene. În acest caz ar putea rămîne un număr de încăperi la parter pentru CFR, iar restul ar fi muzeu. Ar fi o chestiune interesantă și inedită în același timp>. Întrebat cu ce bani ar putea fi renovată gara aflată într-o stare avansată de degradare, Emil Ursu a răspuns: <Cu bani europeni. Este o linie de finanțare dedicată patrimoniului industrial, linie din care nu prea s-au accesat fonduri>”.
24 ianuarie, 2023. Subprefectul de Suceava Cristian Șologon: „Este demoralizant să vezi așa o clădire publică în starea în care se găsește, în condițiile în care are și valențe istorice. Este destul de complicat de preluat clădirea, dar nu imposibil. Clădirea nu se află în domeniul public al statului, ci în domeniul public al CFR. Au fost discuții cu directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, privind refacerea gării. Este un demers făcut și de Consiliul Județean legat de transfer, dar juridic este mai complicat. Asta nu înseamnă că nu se poate face. Orice lucru care este făcut poate fi desfăcut. Oricum, atîta timp cît sînt clădiri lăsate de izbeliște este un semnal foarte prost pentru un cartier”. La vremea respectivă, subprefectul de atunci mai spunea că se intenționează ca după preluarea gării, aceasta să funcționeze parțial ca gară, dar să fie înființat și un muzeu industrial și unul de artă.
11 martie, 2025. Emil Ursu: ”Încă discutăm despre posibilitatea ca acea gară de la Ițcani să fie transformată în muzeu. Nu știu dacă v-am povestit, dar președintele Consiliului Județean (Gheorghe Șoldan – n.r.) a avut mai multe discuții la Ministerul Transporturilor. Pînă la urmă, concluzia a fost că aceasta, aparținînd CFR-ului, nu poate fi concesionată, poate fi doar închiriată sau vîndută. Dacă este închiriată, atunci nu se pot depune proiecte de finanțare. Și atunci președintele a spus că mai bine o cumpărăm. Eu mi-aș dori să rămînă și un mic segment de gară, pentru că devine mult mai interesantă și, bineînțeles, atractivă. Plus că mă gîndesc la o drezină care să transporte vizitatorii, turiștii, mă rog, de la Burdujeni. Urmează ca ei să-și facă evaluarea și așa mai departe. Este o procedură care va dura”.
Dacă administrația județeană va găsi bani pentru achiziționarea gării de la Ițcani, care nu ar trebui să coste foarte mult la halul în care arată, asta ar fi singura șansă ca monumentul istoric să fie salvat. Dacă gara va ajunge la Muzeul Național al Bucovinei, atunci există certitudinea că acesta va ști ce să facă cu ea, pentru că de-a lungul timpului a demonstrat că se pricepe să aibă grijă de monumente și să fie în pas cu timpurile în ceea ce privește activitatea muzeistică. Dacă gara va fi cumpărată, va fi reabilitată și i se va da o utilitate, simplă sau dublă, atunci, de rușine, autoritățile vor face lucruri și în proximitatea gării, și astfel cartierul Ițcani va renaște. Ițcaniul a fost plin de viață atîta timp cît gara a mers. Dacă administrația județeană și Muzeul Național al Bucovinei vor reuși să ia monumentul istoric și să-i redea strălucirea, atunci se va putea striga ”uraaaa!” și lumea va putea fi poftită din nou la gară.