Șefii și patronii se ceartă pe milioane, cetățenii se uită. Se uită în buzunar

Pe 8 februarie 2022, pe drumul care leagă municipiul Suceava de comuna Berchișești a avut loc o tragedie. O mașină condusă de un bunic în vîrstă de 75 de ani a plonjat într-o groapă plină cu apă, iar acesta și nepoata sa în vîrstă de 22 de ani au fost scoși fără suflare. Groapa era pe marginea unui drum aflat în lucru în cadrul unui proiect comun al consiliilor județene din Iași și din Suceava. A doua zi, pe marginea gropii au apărut lumînări, dar și un parapet de beton. Nu există informații că ar exista o anchetă pentru a-i depista pe cei vinovați de producerea tragediei și pentru tragerea acestora la răspundere. Dacă lucrarea ar fi fost terminată ori dacă ar fi existat placa aceea de beton, atunci nenorocirea nu ar mai fi avut loc.

Între timp s-a aflat, oficial, că înțelegerea dintre Consiliul Județean Suceava, pe de o parte, și asocierea de firme condusă de ”Autotehnorom”, companie condusă de Vasile Rîpan, pe de altă parte, a fost anulată din dorința celei de-a două părți. De vină ar fi problemele de proiectare care nu ar fi fost corectate la timp și creșterea explozivă a prețurilor materialelor de construcție. Lucrarea de modernizarea a drumurilor pe ambele tronsoane, și pe cel de la Dolhasca la Suceava, și pe cel de la Suceava înspre Berchișești-Dărmănești, ar fi trebuit finalizată luna aceasta. Dar cine a mai pomenit ca o lucrare de o asemenea anvergură să fie terminată la timp?

A apărut scandalul mitei pe care ar fi primit-o vicepreședintele Consiliului Județean Cristi Crețu de la Vasile Rîpan și cearta dintre beneficiarul lucrării, Consiliul Județean, și patronul companiei care conduce asocierea de firme. Este un talmeș-balmeș de nedescris din care cu greu se înțelege ceva. După ce au stat cu limba în gură atîta amar de vreme, s-au găsit acum să vorbească și beneficiarul, și constructorul.

Iar oamenii stau și se uită. Se uită cum se ridică praful de pe șantier atunci cînd nu plouă cu săptămînile sau cum roțile mașinilor se afundă în noroi atunci cînd plouă torențial cu orele. Se uită la mașinile lor care scîrție din toate încheieturile după ce iau la rînd hîrtoapele împrăștiate pe tot traseul. Se uită și la gardurile și la casele lor cum sînt învăluite într-un nor de praf.

Oamenii nu de scandal au nevoie, ci de explicații. Au nevoie de un drum bun pe care să meargă la serviciu și să conducă în siguranță copiii la școală. Un drum care li s-a promis ani la rînd, mai ales după ce lucrările de modernizare a acestuia au demarat. La schimb, oamenilor li se oferă circ. În timp ce șefii unei administrații publice și patronul unei firme se ceartă și se explică, oamenii se uită la ei, după care se uită în buzunar să vadă dacă le-a mai rămas ceva pentru reparatul mașinilor, pentru vopsitul gardurilor și pentru văruitul caselor. Și se mai uită oamenii să vadă dacă nu le-a mai ieșit vreun fir de păr alb din cauza șefilor și a patronilor care se ceartă pe milioane de euro.

Pe 3 decembrie 2021, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, declara: „Anul acesta am avut întîrzieri la execuția lucrărilor. Săptămînal am făcut verificări pe teren. Și acum am stat de vorbă cu constructorul. S-a mai recuperat din restanță. În momentul de față peste 40% din lucrare este făcută și este decontată deja la plată. Dar tot nemulțumit sînt și am cerut un calendar în această iarnă acolo unde se poate lucra fără betoane sau fără asfalt. Iar din primăvară un calendar de recuperare”. Și dacă Gheorghe Flutur era nemulțumit, cu ce i-a încălzit pe oameni? Dar oare cît de nemulțumit este acum domnul Flutur, cînd proiectul a fost dat de gard? Însă, pe cine interesează asta?! Pe oamenii nemulțumiți care folosesc drumul în nici un caz.