Poate data viitoare

Nu a durat multe zile și răsplata a venit: pentru că liberalii suceveni au fost trup, suflet, aplauze și vot la alegerile pentru șefia PNL, încă premierul Florin Cîțu a trimis în județul nostru o căruță de bani. Pentru că nu a dat de la el, ci din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și la cheremul primului ministru, domnul Cîțu a trimis la Suceava 46,2 milioane de lei pentru proiecte locale. Este a doua cea mai mare alocare de fonduri din țară, după județul Constanța. Dacă ar fi să ne luăm după faptul că județul Suceava este al doilea ca mărime din țară și în primele zece locuri ca populație, alocarea ar putea fi considerată ca fiind una firească. Însă, nu criteriul întinderii și al populației a fost luat în calcul, ci doar cel politic.

Gheorghe Flutur a bătut țara alături de Florin Cîțu, făcîndu-i acestuia campanie electorală, și s-a asigurat că la congresul PNL de la București vor participa doar delegați de la Suceava care-l vor vota președinte pe încă primul ministru. Drept răsplată, domnul Flutur este unul din cei patru prim-vicepreședinți ai PNL la nivel central, iar județul a primit banii pe care i-a primit. Dacă domnul Flutur nu s-ar înfipt în conducerea centrală a partidului, cu siguranță că ar fi luat calea Sucevei mai puțini bani. Deci, deocamdată, se poate spune că Gheorghe Flutur a ales cu adevărat #echipacîștigătoare.

Citind lista cu banii împărțiți pe localități se observă că unul dintre sloganurile strigate de oameni în stradă în timpul lui Traian Băsescu, și anume ”PDL-PSD, aceeași mizerie”, este valabil și în ziua de astăzi. Asta pentru că PDL a capturat PNL-ul și pentru că împarte fondurile pe criterii politice, lucru de care era acuzat și PSD atunci cînd se afla la putere. Împărțeala banilor s-a făcut ostentativ, pe principiul pedelist ”Ciocu` mic, pentru că acum noi sîntem la putere”. O localitate cu primar PNL a primit 400.000 de lei, iar o localitate de aproximativ aceeași mărime condusă de primar PSD beneficiază de numai 50.000 de lei! În ceea ce privește municipiile, Vatra Dornei, de exemplu, a primit 800.000 de lei, în vreme ce Fălticeniul, care este ceva mai mare, beneficiază de doar 50.000 de lei! Și asta, în condițiile în care primarul PSD de la Fălticeni, Cătălin Coman, s-a distanțat de PSD încă de dinainte de alegerile generale de anul trecut și s-a tot gudurat pe lîngă președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Mai grav este că localitățile cu primari USR și PMP au fost sărite de la finanțare.

Bineînțeles că ni se va spune că banii au fost alocați funcție de proiectele pe care le are în derulare sau în plan fiecare primărie și că primăriile PNL au primit mai multe fonduri pentru că sînt conduse de oameni pricepuți și harnici, și nu de niște împiedicați și puturoși așa cum sînt primarii celorlalte partide. Sanchi.

Modul de împărțire a banilor de către cei aflați la putere nu reprezintă o noutate, dar măcar să nu se mai umble cu meritocrația și cu corectitudinea în gură. Că, vezi Doamne, doar unii fac porțiile după cum dictează interesele de partid. Nu, toți fac la fel.

Din păcate, din formula de calcul a distribuirii fondurilor lipsesc cetățenii. Aceștia sînt lăsați, ca de obicei, pe margine ca să se uite și să înțeleagă că dacă nu au votat cu cine trebuie atunci sînt sancționați, localitățile lor fiind lăsate fără finanțare pentru lucrări de drumuri, apă și canal. Să priceapă că, dacă nu au ales partidul care trebuie, mai stau o tură și poate, dacă au noroc, o nimeresc data viitoare.