Pesticide în legume și fructe, și praf în ochi

Cum vede un val de nemulțumire, Gheorghe Flutur își ia placa și se urcă pe el, de unde strigă ca să-l audă toată lumea că el va rezolva problema. De o vreme se discută despre legumele și fructele care ar cam fi pline de pesticide, iar oamenii așteaptă de la autorități să facă ceva pentru a curăța piețele de astfel de produse. Pentru ca să arate că-i pasă și pentru ca lumea să-și aducă aminte că dumnealui a fost cîndva ministru al Agriculturii, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a dat ordin Autorității Teritoriale de Ordine Publică – ATOP să invite la discuții reprezentanţi ai unor instituţii precum Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor.

În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean, Gheorghe Flutur a afirmat: „Asistăm în ultima perioadă la dezbateri publice şi nenumărate emisiuni despre cît de toxice sînt legumele şi alimentele pe piaţă. Ce consumăm? E o întreagă isterie pe problema roşiilor şi a celorlalte produse pe care le cumpărăm. Există acţiuni în acest sens? Sau ne trezim cu breaking-news-uri că am aflat că am mîncat 20 de ani roşii otrăvite? Vreau să ni se prezinte aceste chestiuni. Vreau să discutăm despre siguranța alimentară, despre ce mîncăm. Cred că este foarte important pentru oricine. Merg ei în pieţe? Verifică? Cum îi filtrează, cum îi sortează? Sau doar ne mirăm de la televizor că nu știu ce roșii consumăm cu nu știu ce grad de toxicitate. Aş vrea să ni se facă o prezentare nouă, Consiliului Judeţean, şi mai departe populaţiei judeţului, şi ulterior să propunem şi nişte măsuri, dacă se impune”. Că bine le mai spune domnul Flutur. Bravo, domnule președinte! Țineți-o tot așa!

Numai că ATOP-ul ăsta este un organism lipsit de autoritate care nu este băgat în seamă de nimeni și care nu este în stare de absolut nimic. Nici muștele care bîzîie în sala de ședințe a Consiliului Județean nu se sperie atunci cînd se vorbește despre ATOP. Din contră, se țin de burtă de la atîta rîs cînd aud că ATOP-ul este desemnat să numere posturile de poliție din județ care au veceul în fundul curții ori să afle dacă mașinile de poliție au suficient combustibil ca să aibă cu ce să alerge căruțele cu lemne furate.

De ce să vină cele trei instituții și să-i dea raportul ATOP-ului și ce competențe are ATOP-ul în această chestiune? Problema este mult mai complexă decît lasă să se înțeleagă fostul ministru al Agriculturii. Nu mergi în piață cu telefonul mobil pe care ai instalată o aplicație specială, scanezi roșia sau mărul, constați că acesta este plin de chimicale și fugărești vînzătorul din piață.

Chestiunea chimicalelor din roșii, în special, a fost abordată recent de Radio Top Suceava într-un dialog cu un specialist, mai exact cu profesorul universitar doctor Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul universității sucevene. Iată ce a declarat acesta: ”În 2022, Ministerul Agriculturii și-a propus efectuarea a 90 de probe de pesticide pe roșii, ceea ce mi se pare foarte puțin avînd în vedere că în România se consumă anual sute de mii de tone de roșii. Roșia trebuie să fie analizată într-un laborator acreditat pe determinarea de pesticide și ulterior să se dea un rezultat dacă ea conține pesticide și dacă se încadrează în limitele stabilite de legislație. Din păcate, metoda este laborioasă, nu ai luat roșia, ai scanat-o și spui cîte pesticide are. Practic, lotul ar trebui sechestrat, analizat și după ce vine rezultatul determinărilor să poți da produsul în consum dacă se respectă legislația”.

Și încă ceva: conform news.ro, ”preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat că pînă nu avem laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice. El a precizat că statul ar fi trebuit să investească şi să doteze Autoritatea Fitosanitară pentru a putea face verificări mai ample”.

Așa că nu mai aruncați cu praf în ochii consumatorilor, domnule Flutur. Pe lîngă faptul că pe aceștia îi ustură limba din cauza chimicalelor din legume și fructe, acum îi mai ustură și ochii de la praful aruncat de dumneavoastră. Decît să cereți ATOP-ului să facă nu-știu-ce ședințe fără sens, mai bine luați dumneavoastră problema în mînă și vedeți pe la Guvern cum e cu laboratoarele lipsă, că doar sînteți membru în conducerea coaliției de guvernare.