Ori face rost de experiență politică, ori pleacă

Deputatul USR-PLUS de Suceava, Radu Ciornei, i-a cerut demisia viceprimarului USR-PLUS al Sucevei, Teodora Munteanu, în cazul ”Motocicleta”. A făcut-o printr-o postare publică, cu o zi înainte ca doamna Munteanu să fie judecată în ședința Biroului Județean al partidului: ”Pentru că anumite fapte trebuie să aibă și consecințe voi cere mîine (n.r. – joi, 12 august), în Biroul Județean, sancționarea statutară (sau propunerea de sancționare de către Biroul Național) a Teodorei Munteanu și voi vota pentru o sancțiune aspră, mergînd pînă la ridicarea sprijinului politic sau suspendarea din partid. Îi voi cere doamnei Munteanu să își prezinte demisia de onoare din funcțiile deținute în partid și din funcția de viceprimar, însă aceste decizii sînt unilaterale și îi aparțin în totalitate”.

Radu Ciornei a oferit și explicația dorinței sale ca doamna Munteanu să-și piardă funcțiile din partid și să părăsească biroul de viceprimar al Sucevei: „În aceste zile de criză, pentru Organizația USR Suceava am fost solicitat de numeroase ori să îmi exprim părerea vizavi de situația creată de cîștigarea de către Teodora Munteanu a marelui premiu la tombola organizată la Festivalul Motorfest. Sînt și rămîn consecvent principiului <Amicus Plato, sed magis amica veritas> (Platon îmi este prieten, dar mai prieten îmi este adevărul – n.r.), care mă face să recunosc, înainte de toate, adevărul. Cu toate că Teodora Munteanu îmi este colegă de la începuturile noastre în acest județ și a depus o muncă titanică în efortul de creștere a organizației mă văd nevoit să mă delimitez de acțiunile ei din ultimele zile. Analizînd în detaliu tot acest lanț al slăbiciunilor, ce putea fi rupt în numeroase puncte chiar de către Teodora, am ajuns la concluzia că nu mai pot sprijini moral și instituțional un om care în fața unui bilet de tombolă a uitat că este viceprimarul orașului Suceava”.

Primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, a fost mult mai blînd cu Teodora Munteanu, pentru că nu vrea să tensioneze relația cu USR-PLUS, partid care-i asigură majoritatea în Consiliul Local și care este la guvernare la nivel central, și de aceea a dat-o pe partea cu lipsa experienței politice: „Nu-i găsesc o vină doamnei viceprimar avînd în vedere istoricul din spate, în sensul că dumneaei este un fan vechi al acestui festival. Sigur, se vede lipsa de experiență politică. Cel mai elegant era să refuze acel premiu. Eu nu mă îndoiesc de faptul că el a fost cîștigat corect. Însă, vrînd-nevrînd, s-a produs un prejudiciu de imagine la Primărie. M-au sunat toate televiziunile centrale să comentez. A fost o situație nefericită, ca să spun așa. Primăria a fost finanțator, și nu organizator”. Dar nu despre experiență politică, ci despre experiență de viață este vorba. La vîrsta pe care o are, doamna Munteanu ar fi trebuit să fie mult mai atentă ce face în spațiul public.

Dacă tot s-a adus în discuție experiența politică, politică românească, se înțelege, aceasta îi lipsește lui Radu Ciornei, și nu Teodorei Munteanu. Domnul Ciornei nu știe cum se trag sfori și cum se fac cărțile pe sub masă, și a crezut că în politica de la noi poate fi vorba despre eleganță, despre niște limite, despre asumarea reală a răspunderii și despre existența instituției demisiei de onoare. Nu ar fi exclus ca pentru îndrăzneala de a spune lucrărilor pe nume și pentru că face chiar ceea ce USR-PLUS a promis că va face, Radu Ciornei să primească o sancțiune din partea partidului. Iar dacă nu face rost de experiență politică într-un timp cît mai scurt, atunci să fie dat afară din partid și să-i lase să facă politică pe cei care se pricep. Însă, ne îndoim că domnul Ciornei va reuși să facă rost de experiență politică, pentru că aceasta se dă numai pe sub mînă, iar domnia sa nu se pretează la așa ceva.