Opoziția lui pește prăjit în ulei reîncălzit

Că la toți ne e greu. Aceasta este concluzia la care ar trebui să ajungă cetățenii de la bloc și de la casă din județul Suceava după ce parcurg cu viu dezinteres luările de poziție ale principalului partid de opoziție, PSD. PSD, în frunte cu liderul partidului, senatorul Ioan Stan, trimit din cînd în cînd comunicate de presă în care deplîng soarta poporului, care are de plătit facturi din ce în ce mai mari la întreținere și este obligat să vină cu plasa din ce în ce mai goală de la piață. Apoi, social-democrații trec în revistă nerealizările actualei guvernări, minciunile debitate de cei care au puterea și scandalurile fără de sfîrșit care se desfășoară în cadrul ”Festivalului democrației”, după care povestesc cum ar fi crescut țara și nivelul de trai dacă domniile lor ar fi fost la conducere. Așadar, la toți ne e greu. Nouă, celor de jos, pentru că viața e din ce în ce mai scumpă, iar lor, celor din Opoziție, pentru că nu mai sînt la butoane pentru binele nostru.

Punînd pe hîrtie două critici cu generalități și trei fraze ticluite de birourile de presă de la Capitală populate de habarniști, social-democrații consideră că și-au făcut datoria. Numai că, repetînd ce spun doamnele și domnii de la București pe posturile centrale de televiziune, pesediștii locali devin plictisitori și neinteresanți. Suceveanul vrea să vadă opoziție reală la cei care conduc destinele județului și ale localităților componente.

Mă îndoiesc că toți primarii arcului guvernamental își fac datoria perfect, dar nu am văzut zgîlțîirea celor care nu pun pe primul plan localitatea pe care o conduc și cetățeanul pe care în 2024 îl va chema la vot. A fost cazul ”Motocicleta”, însă, în afara unor luări de poziție ușurele ale liderului Organizației Municipale Suceava a PSD, Dan Ioan Cușnir, împotriva viceprimarului USR-PLUS, Teodora Munteanu, PSD-ul a tăcut ca șoarecele în siloz. Dacă viceprimar al Sucevei ar fi fost cineva de la PSD, iar acel cineva ar fi cîștigat o motocicletă la o tombolă în cadrul unui eveniment sponsorizat de primărie, social-democrații ar fi fost călcați picioare de USR-PLUS fără milă. Iar partidul din care face parte doamna Munteanu nu s-ar fi lăsat pînă cînd pesedistul nu ar fi părăsit funcția de viceprimar în huiduielile ”sfinților” useristoplusiști.

Cea mai reprezentativă clădire din municipiul Suceava, Palatul Administrativ, încă nu este restaurată, cu toate că a trecut îndată jumătate de an de cînd a fost lovită de incendiu. Clădirea de patrimoniu este a Consiliului Județean Suceava. Dacă șef al administrației județene ar fi fost de la PSD, și nu de la PNL, atunci liberalii i-ar fi călcat în picioare pe social-democrați fără milă. Ar fi strigat cît îi țin puterile că Ciuma Roșie a distrus o clădire istorică, ar fi sesizat DNA-ul, Direcția de Patrimoniu, ONU, FIFA și UEFA. Și, evident, nu s-ar fi lăsat pînă nu l-ar fi văzut pe pesedist plecînd din Consiliul Județean cu coada între picioare.

Și cîte și mai cîte.

PSD Suceava a ratat cîteva bune ocazii de a face opoziție. O echipă de ratangii, cam cum este Foresta Suceava, echipa de fotbal de liga a III-a, al cărei loc este în județeană. Județeana fiind cu o treaptă mai sus decît campionatul comunal, acolo unde joacă PSD-ul.

Dacă ar vrea să facă opoziție cu adevărat, PSD Suceava ar putea, fiindcă material ar fi. Numai că la Suceava, la fel ca și la București, PSD mimează opoziția. PSD Suceava este opoziția lui pește prăjit în ulei reîncălzit. În uleiul pe care și social-democrații, și actualii guvernanți îl folosesc în campaniile electorale pentru a prăji gogoșile.