O reprezentanță a Vicovului de Sus, în locul consulatului Coreei de Sud

Poate anul ăsta sau măcar anul viitor Dumitru Mihalescul va explica în ce constă mai exact rolul său de consul onorific al Coreei de Sud în România. Ce va putea face concret consulatul onorific care a fost inaugurat la Rădăuți cu pîine, sare, oficialități și tam-tam la mijlocul săptămînii trecute? Poate domnul Mihalescul ne va spune care sînt puterile sale și pînă unde poate merge în relația cu una dintre cele mai avansate țări din lume, din mai toate punctele de vedere.

Pînă una alta, la inaugurarea consulatului a vorbit președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a jucat rolul pragmaticului: „Am propus o abordare pragmatică. Sună bine: titluri, diplome, panglici. Haideți să deschidem niște parteneriate concrete: investiții, afaceri. Vă așteptăm, așteptăm investitorii dumneavoastră! Am discutat și, cred, extrem de important: refacerea și reconstrucția Ucrainei prin România, prin județul Suceava. Am dovedit că sîntem parteneri serioși, loiali. Avem o legătură specială cu Cernăuțiul, cu partea aceasta din Ucraina, și eu sînt convins că va veni ziua cînd va trebui să ne gîndim împreună la refacerea Ucrainei. Coreea de Sud este țara care s-a situat încă de la început de partea lumii civilizate, a lumii occidentale, a lumii libere și a condamnat războiul din Ucraina și trebuie să ne pregătim să vedem de ce are nevoie Ucraina, ce investiții vor fi, iar Suceava este o zonă strategic amplasată și de aici HUB-ul de la Suceava, dar nu numai HUB-ul: infrastructura de drumuri, de căi ferate vă stă la dispoziție, și oameni”.

Că bine le mai spune domnul Flutur. La zis nu-l întrece multă lume. Domnul Flutur a uitat să amintească și de bătăile pe umăr, nu doar de titluri, diplome și panglici. Bătăile pe umăr primite de autoritățile de la noi de la ambasadorii, miniștrii și comisarii care au vizitat județul de la începutul războiului.

Dar de ce gîndul domnului Flutur este la reconstrucția Ucrainei și nu la construcția Sucevei? Apoi, ce punem la dispoziție? Infrastructura de drumuri? Care drumuri? Dacă se întîmplă un accident de ciruculație la Dărmănești și unul la Todirești, gata, nu mai ai cum să ajungi la Siret, la granița cu Ucraina. Pe drumurile astea puține și înguste pe care le avem sînt și poduri care au o vechime de peste o sută de ani, iar dacă unul intră în reparații trebuie să faci un ocol de zeci de kilometri.

Care căi ferate? Căile ferate sînt de pe vremea cînd coreenii nici nu visau că țara lor va fi ruptă în două.

Care oameni? Oamenii plecați la muncă în străinătate sau oamenii deprofesionalizați?

Cu cine să reconstruiești, tu, de la Suceava, Ucraina? Tu nu ai firme care să lucreze pentru tine la drumurile județene. A se vedea drumul Dolhasca-Suceava-Dărmănești, unde lucrările au fost abandonate.

Din punct de vedere diplomatic, România e pe nicăieri. Credeți dumnevoastră că va invita cineva țara noastră să facă bani la reconstrucția Ucrainei. Și, așa cum spuneam, cu cine? Și cînd va începe această reconstrucție?

Gheorghe Flutur ar trebui să se gîndească, în primul rînd, la problemele pe care județul nostru le are și abia mai apoi la problemele Ucrainei. Dacă va reuși Suceava să beneficieze de pe urma deschiderii consulatului onorific al Coreei de Sud, tare bine ar fi. Dacă nu, atunci să închidă consulatul și să deschidă la Rădăuți o reprezentanță a Vicovului de Sus. Măcar domnul consul Mihalescul să se aleagă cu ceva. Cu un sac de cartofi și cu un kil de brînză proaspătă de vaci.