Milițienii care s-au corupt în figuri

Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava, Direcția Generală Anticorupție și Serviciul de Informații și Protecție Internă au constituit un grup infracțional, care ani de zile a învîrtit șpăgi de milioane de euro. Așa reiese din informațiile date publicității în timpul anchetelor declanșate de Direcția Națională Anticorupție. E corect spus că cele trei instituții au format un grup infracțional, pentru că însuși șefii acestora s-au băgat în ilegalități pînă în gît.

După fostul șef de la Permise, Radu Ionuț Obreja, și fostul șef al DGA, Mihail Martin, a venit rîndul șefului SIPI, Constantin Timu, să fie săltat de procurori pentru că ”în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală”. Conform anchetatorilor, șeful SIPI Suceava i-ar fi divulgat fostului șef de la Permise și Înmatriculări informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției.

Deci, fostul șef de la Anticorupție, pus să depisteze corupția, se corupea în figuri cu fostul șef de la Permise. La rîndul său, cel pus să-i dibuiască pe polițiștii corupți se corupea și el în figuri cu fostul șef de la Permise.

De lacomi ce sînt, cei trei milițieni cu funcții nu s-au mulțumit cu salariile uriașe pe care le au, cu statutul social impunător și cu gîndul că vor avea o pensie frumoasă, și s-au mînjit din cap pînă în picioare cu șpăgi. Dacă cei trei vor fi găsiți vinovați ar trebui să primească o pedeapsă dublă față de niște civili, pentru că sînt milițieni și, teoretic, ar trebui să cunoască bine legile. Totodată, ar trebui degradați și lăsați fără pensiile uriașe care-i așteaptă. În același timp ar fi necesară desființarea DGA-urilor și SIPI-urilor, pentru că astfel s-ar face economie la buget și am scăpa de doi factori de propagare a corupției.

Onoarea milițienilor suceveni a fost oarecum spălată de Toader Buliga. Începînd cu data de 5 martie, fostul comandant al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava Toader Buliga a fost împuternicit prin ordin al ministrului de Interne, Lucian Bode, să exercite pentru trei luni atribuțiile funcției de șef al IJP Bacău, după dublul asasinat de la Onești. Domnul Buliga are o experiență de peste 25 de ani în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Din 2009, Toader Buliga a exercitat atribuții manageriale în mai multe structuri, printre care în perioada 2016 – 2018 la nivelul conducerii IJP Suceava. În perioada 2018 – 2020, Toader Buliga a ocupat funcții de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar din august 2020 și pînă în prezent a fost adjunct al șefului Direcției Generale Management Resurse Umane din M.A.I. Acum mai rămîne ca domnul Buliga să confirme încrederea acordată.