La ce folosește județului Camera de Comerț și Industrie Suceava?

Seminar Online, platforma Google Meet.

Camera de Comerț și Industrie Suceava vă invită să participați la Seminarul <Gestiunea Deșeurilor conform noilor reglementări legale>, susţinut de către doamna Anca Ionce, șef al Serviciului Calității Factorilor de Mediu în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, specialist cu o vastă experiență profesională în domeniul gestiunii deșeurilor. Ce subiecte vor fi abordate? OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor; OG nr. 1/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, cu modificările și completările ulterioare; OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului”.

CCIS invită publicul interesat și la un curs online de ”MANAGER PROIECT” (specializare, Cod COR: 242101). Învață să planifici și să implementezi un proiect de succes!”.

Cam despre asta este vorba pe pagina web a Camerei de Comerț și Industrie Suceava, al cărei președinte este potentul om de afaceri Nicolae Troașe. Informații despre această cameră găsești doar pe pagina sa, pentru că în ală parte nu ai unde, dat fiind faptul că CCIS-ul are o capacitate fantastică de a se ascunde de ochii marelui public. Cum ar veni, CCIS există, dar lipsește cu desăvîșire. Contextul actual reprezintă un prilej excelent pentru ca CCIS să scoată capul în lume, însă nu o face. Poate nu și-o fi aranjat părul și i-o fi rușine.

În actualul context, Camera de Comerț ar fi trebuit să fie într-o continuă agitație. La chemarea domnului Troașe, firmele sucevene ar fi trebuit să pună mînă de la mînă și să umple cîteva TIR-uri cu ajutoare pentru refugiații ucraineni de la noi, dar și pentru refugiații din Kiev și Harkov care stau prin sălile de sport de la Cernăuți.

La chemarea lui Nicolae Troașe, specialiști în domeniul economic, teoreticieni, dar și practicieni, ar fi trebuit să organizeze mese rotunde pătrate și dreptunghiulare în care să facă o serie de previziuni, ca urmare a crizei de la granița cu județul nostru. Totodată, domnul Troașe ar fi trebuit să solicite un loc la masa discuțiilor pe partea economică cu autoritățile. Camera de Comerț și Industrie ar fi trebuit să fie organismul care să coalizeze toată forța economică a județului pentru a pune la punct un plan de dezvoltare a zonei, profitînd de ceea ce se întîmplă în Ucraina.

Situația actuală trebuie privită cu pragmatism, pragmatism care unui om de afaceri ca Nicole Troașe nu are cum să-i lipsească: cum se poate profita de criza refugiaților pentru a acoperi găurile de pe piața muncii din România, cum pot veni mai multe fonduri europene în județul Suceava, cum pot fi atrași investitorii străini pentru a colabora cu firmele locale, cum pot fi urgentate proiectele de infrastructură mare și alte lucruri grele la care un om de afaceri cu greutate lui Nicolae Troașe se pricepe mult mai bine.

Însă, poate că domnul Troașe vrea să se priceapă numai pentru el, gîndindu-se să profite de situație pe persoană fizică. Atunci, de ce mai ocupă funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Suceava? De fapt, la ce folosește camera asta? La ce folosește județului, că poate șefilor ei le-o folosi la ceva.