Județul Suceava s-a evidențiat din nou. Însă, nu așa cum ne-am fi dorit

Nu se putea ca județul Suceava să nu țină capul de afiș și cu ocazia începerii noului an școlar. Acum, Suceava a ieșit în evidență cu două cazuri de marginalizare a elevilor de etnie romă. O solicitare a unui ONG de amendare a Inspectoratului Școlar Suceava și a școlii din Țâmpoceni, comuna Păltinoasa, și un reportaj scris de o echipă de reporteri de la ”Libertatea” în satul Stamate, comuna Fîntînele, l-au scos din birou pe subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Marian Daragiu, și l-au adus la cele două școli sucevene.

Primul caz. Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO a reclamat la CNCD unitatea de învățămînt din Țîmpoceni – Păltinoasa și IȘJ Suceava pentru o posibilă faptă de segregare școlară pe criteriul etnic a 44 de elevi de etnie romă. Dărăpănătura în care învățau copiii a fost demolată, iar pînă cînd se face o nouă clădire aceștia au fost mutați în sala de sport a școlii unde învață copii de români.

După ce a fost la fața locului, domnul Daragiu a spus că treaba e cam bună: „Țâmpoceni e un cătun, într-adevăr, izolat din punct de vedere geografic, dar care beneficiază de drum de acces, de facilități, am observat că nu e o comunitate ocolită. Cât privește sala de sport, aceasta are toate condițiile firești desfășurării cursurilor. Din discuțiile purtate și din ceea ce am observat, e un mediu incluziv, care oferă toate condițiile elevilor din Țâmpoceni. De asemenea, sala de sport este racordată la sursă de căldură, iar cei de acolo mi-au dat asigurări că nu vor fi probleme în această iarnă. De altfel, am văzut tone de lemne în curtea școlii”. Subsecretarul oarecum mulțumit a subliniat că în școală sînt și clase mixte, și cu elevi din Țâmpoceni, și cu elevi din restul comunei Păltinoasa. Cum adică ”sînt și”? De ce copiii de romi de clasele a II-a, a III-a și a IV-a învață la un loc și nu sînt cu toții repartizați în clase alături de români, funcție de vîrsta lor?

Al doilea caz. Cotidianul ”Libertatea” a publicat reportajul intitulat: ”Cum a început anul școlar pentru elevii dintr-un sat din nordul Moldovei: romii învață în casă de chirpici, cu WC-ul în curte, românii, în școală cu toalete moderne”. Mai de parte ”Libertatea” a scris: ”Elevii de la Școala Nr. 2 din satul Stamate, județul Suceava, au o <căcăstoare>, cum îi spun localnicii, în loc de toaletă. Grupul sanitar al școlii e construit în proporție de 65% și a rămas așa de trei ani. Primarul promite că le va face o școală nouă copiilor de la Nr. 2 și ne invită mîndru să vedem toaletele noi de la Școala Nr .1 din același sat, acolo unde <e altă mentalitate>, pentru că nu sînt <copii romi>”. Subsecretarul oarecum mulțumit de la Țâmpoceni s-a transformat într-un subsecretar total nemulțumit la Stamate și a decis închiderea școlii unde învățau copiii de etnie romă: „Am văzut o școală care, sincer, mi-a amintit de poveștile lui Creangă. Cu podele de lemn, sobă cu lemne, făcută din chirpici, cu un miros greu, de petrol. Acolo e o situație total neconformă, nu putem accepta ca elevii să învețe în acele condiții total improprii. Școala se închide de luni, iar elevii vor fi relocați temporar la Şcoala Nr. 1, beneficiind de transport cu microbuzul școlar”.

Dacă nu erau un ong și un cotidian, nu s-ar fi deranjat nimeni să se coboare pînă la a merge la școli unde învață copii romi. Dacă nu erau un ong și un cotidian, nu s-ar fi deranjat un domn din minister să vină pînă la Suceava. Totodată, e limpede că există discriminare. Este clar că autoritățile una gîndesc și alta spun. Pentru ei, romii sînt cetățeni de mîna a doua, a treia sau chiar a patra. Cum naiba de copiii de români au condiții foarte bune de studiu, și numai romii nu au și sînt purtați dintr-o parte în alta? De ce nu se întîmplă invers: copiii de romi să învețe în școli moderne, iar copiii de români să stea în spații insalubre și să fie plimbați de colo-colo? Nu se întîmplă, pentru că romii nu îndrăznesc să comenteze de teamă să nu-și piardă ajutoarele sociale. Și, fie vorba între noi, și pentru că nu prea înțeleg de ce trebuie să meargă copiii lor toată ziua la școală. Nici cu ocazia debutului noului an școlar județul Suceava nu a scăpat ocazia de a se evidenția. Din păcate, din nou cu chestiuni care nu fac cinste județului cu oameni gospodari și credincioși, așa cum se prezintă el peste tot, îmbrăcat frumos, cu ițari și cu bundiță.