Gheorghe Flutur, Ioan Stan și parlamentarii de Suceava, obligați să readucă Ițcaniul la viață

Locuitorii municipiului Suceava știu că Ițcaniul este unul dintre cartiere mai mult pentru că trec pe-acolo în drum spre Rădăuți, Milișăuți, Vicov, Sucevița, Putna sau Siret. Mai știu de cartier cei care merg să pună o lumînare la Mănăstirea Dragomirna ori cei care vor să cumpere o prăjitură sau o înghețată de la ”Natanael”. Ițcaniul este cunoscut și de către cei care lucrează în zonă. Ițcaniul este un cartier ”peste mînă” cum se spune, dar lucrurile nu au stat așa întotdeauna.

Ițcaniul era plin de viață pe vremea cînd funcționa gara, o clădire cu o arhitectură aparte care a fost construită în anul 1871 și care este inclusă pe lista monumentelor istorice și, din păcate, în prezent se află într-o stare avansată de degradare. În gară opreau zeci de trenuri pe zi, iar parcarea din fața acesteia era plină de autobuze și de mașini care luau/aduceau oamenii la tren. Gara, în care funcționau cîte chioșcuri cu fel de fel de produse, dar și cu ziare, era un adevărat furnicar. Peste drum de gară era un restaurant cu terasă, unde oamenii care așteptau trenul, care au coborît din tren sau care pur și simplu nu aveau treabă cu gara mîncau mici cu muștar și beau bere sau tărie.

Ițcaniul, un cartier cu un farmec aparte, al cărui parfum este mereu reîmprospătat de casele care sînt renovate ori de cele care se construiesc, era cunoscut și pentru piața de joi. O piață la care se vindeau de la tricouri și discuri pentru pick-up pînă la cuie și pachete de cărți de joc. Piața aceea a murit de mult, dar între timp a apărut o piață modernizată, însă la care nu vine nimeni, pentru că nu este vad și fiindcă nu este formată o clientelă. Primăria a promis niște acțiuni comune cu Direcția Agricolă, doar-doar comercianții se vor încumeta să-și expună marfa acolo, iar cumpărătorii vor începe să-și facă apariția.

În cadrul unei emisiuni la Radio Top, primarul Ion Lungu a vorbit despre darea în folosință luna viitoare a centrului multifuncțional, care înseamnă fostul cinematograf ”Arta” modernizat. La acest centru vor fi detașați angajați ai primăriei de la Direcția de Asistență Socială, de la Serviciul de Relații cu Publicul și de la Poliția Locală, dar și un consilier de la cabinetul primarului. Centrul multifuncțional va însemna în primul rînd sala cu 200 de locuri pentru cinema, spectacole și conferințe. Pentru a-i face pe ițcăneni să iasă din case și pentru a-i atrage și pe alți suceveni la Ițcani ar trebui de proiectat niște filme care nu pot fi urmărite la fostul ”Modern” ori la ”Iulius Mall”, iar Teatrul ”Matei Vișniec” ar trebui să-și adapteze cîteva piese pentru sala de acolo.

Totuși, fără gară ”viața e pustiu”. Lucrările de reabilitare a gării au început în 2016 și s-a lucrat vreo trei ani, după care Regionala CFR Iași nu a mai făcut nimic. În opinia primarului Lungu, care spune că are permanent discuții cu cei de la regională, iar aceștia se plîng că n-au bani, ar trebui ca parlamentarii de Suceava să facă front comun, pentru ca lucrările să fie reluate. Ultima oară cînd parlamentarii suceveni au făcut ceva împreună a fost reprezentat de demersul pentru trecerea Parcului Șipote la primărie. Poate se vor învrednici deputații și senatorii să mai facă un front comun. Însă, în fața frontului ar trebui să fie doi oameni: senatorul Ioan Stan, președintele PSD Suceava, și Gheorghe Flutur, președintele PNL și al Consiliului Județean Suceava. Primul ar trebui să vorbească cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în calitatea sa de șef de organizație județeană, iar cel de-al doilea ar trebui să facă lobby la același Sorin Grindeanu în calitatea sa de coleg cu acesta în conducerea coaliției de guvernare.

Toți aceștia au datoria de a acționa ACUM pentru a începe să readucă Ițcaniul la viață.

P.S. Jupânu vă urează un Paște cît se poate de fericit. Următorul număr al gazetei va apărea pe 3 mai 2022.