Fițe și lăcomie

Sărut-mîna doamnă Mihaela Mihai, șefa DNA Suceava, și buna ziua, domnule prefect Alexandru Moldovan. De fapt, sărut mîna la toate doamnele și domnișoarele, și buna ziua la toți domnii și domnișorii, și lectură plăcută și la cît mai puțini nervi la final.

Pînă în urmă cu cîteva săptămîni, la spitalele din județul nostru era boierie, în sensul că toate secțiile imagistice se închideau la ora 15.00, iar cazurile care aveau nevoie de un CT erau trimise la Spitalul Județean Suceava. Spuneai că în toate spitalele lucrează numai doamne care abia au născut și nu pot lucra decît cîteva ore pe zi. După ce situația epidemiologică s-a agravat, la solicitarea coordonatorului spitalelor publice pe patologia Covid, managerul Spitalului Județean Suceava, medicul Alexandru Calancea, programul de lucru a fost prelungit. Totodată, aproape tot Spitalul Municipal Rădăuți a fost transformat în Spital Covid.

Cînd lucrurile păreau că se așezaseră, iar domnul Calancea le spunea consilierilor județeni că situația a început să se calmeze, conducerea spitalului rădăuțean anunța DSP-ul că el își ia CT nou și că instalarea acestuia va dura 8 săptămîni (!!!), iar cel folosit în prezent va fi indisponibilizat. Într-o adresă semnată de managerul Dan Vatră și de directorul medical, Mihaela Bejinariu, se arată: „Computerul tomograf actual, conform verificărilor și intervențiilor periodice, se află într-o stare avansată de uzură fizică și morală, fiind în anul 11 de funcționare, defectîndu-se foarte des. Din punct de vedere al patologiilor Covid încetarea activității CT-ului nu afectează semnificativ screeningul pacienților, el fiind folosit doar în aproximativ 10 la sută din cazurile existente”. Dintr-o dată CT-ul vechi se strică al naibii de des și aparatul nou trebuie montat imediat.

Dar ce este cu atîta grabă? Nu mai poate aștepta spitalul o lună sau două pînă cînd trece valul 4? Și dacă fosta conducere a spitalului nu ar fi făcut proiectul pe fonduri europene prin care se achiziționează și un CT, ce s-ar fi întîmplat? În plus, Spitalul Rădăuți se tot plînge că nu are suficient oxigen, pentru că instalația nu mai face față.

Spitalul Municipal Rădăuți s-a lăsat cu greu convins să se transforme aproape integral în spital Covid. Din comoditate, oare? Sau poate că și din rațiuni financiare? Conform Ministerului Sănătății, Spitalul Municipal Rădăuți este spital acreditat pentru studii clinice pentru specialitățile Pneumologie, Infecțioase și Neurologie. Pentru studiile astea clinice, industria pharma pune la bătaie bani grei, bani care ajung la spitalele care fac studiile, dar și la medicii care lucrează în cadrul acestora. Ce spuneți, doamnelor și domnilor, asta să fie cauza pentru care Spitalului Rădăuți se dă ”lovit” tot mai des: pentru că nu mai are cînd să facă studii clinice pentru generoasa industrie pharma? Și pentru că nici nu le poate face într-un spital Covid? Dar cu sistemul public de sănătate din județul Suceava ce facem? Dă-l încolo. Lasă-l să se descurce cum poate. Să se roage de Spitalul Municipal Fălticeni să se transforme și el în spital Covid. Da, dar se roagă degeaba, pentru că personalul medical de-acolo, în frunte cu managerul Vlad Morariu, amenință cu demisii și cu mișcări de protest în caz că se atinge cineva de spital și-l murdărește cu viruși.

Totuși, doamnelor și domnilor, dat fiind faptul că în România este stare de alertă și că valul 4 încă mai face valuri mari, care-s gata să înghită sistemul de sănătate, nu ar trebui ca fițoșii și lacomii în halate albe să fie un pic scuturați? Poate așa își revin și își aduc aminte că s-au făcut cadre medicale ca să aibă grijă de sănătatea oamenilor, și nu doar ca să se îmbogățească și să aibă cît mai multe sfîrșituri de săptămînă prelungite și cît mai multe vacanțe în locuri exotice.

P.S. Scuze față de personalul medical dedicat, care muncește pe brînci de la debutul pandemiei.