După ce Consiliul Local Suceava și-a dat acceptul, mai trebuie ca și Guvernul României să fie de acord pentru ca 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole Suceava să treacă la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru ca aceasta să construiască un ansamblu arhiepiscopal.
Iată ce ar trebui să răsară pe pămîntul aflat în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei, a Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Mitropolit Dosoftei” și a Școlii ”Sfîntul loan de la Suceava”: Catedrala Arhiepiscopală, Reședința Arhiepiscopală, Sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Muzeul Patrimoniului Bucovinean, Academia Tinerilor – un centru socio-cultural, Centrul Filantropic Sfîntul Nicolae, Centrul pentru Seniori, Policlinica Sfîntul Iosif din Arimateea, o cantină socială și un centru de informare.
Așadar, pe arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa Calinic, nu-l mai încape Reședința Arhiepiscopală din curtea Mănăstirii ”Sf. Ioan” și are nevoie de una mult mai spațioasă. Apoi, Înaltului nu-i este suficientă nici Catedrala ”Nașterea Domnului” de pe Mărășești, un lăcaș de cult impunător, și vrea o catedrală și mai și. Apropo de lăcașul de cult de pe Mărășești, acesta nici în ziua de astăzi nu este terminat, pictura interioară nefiind finalizată, și mai este nevoie de o grămadă de timp și de o căruță de bani pentru asta. Atenție, construcția Catedralei a început în urmă cu 34 de ani și a înghițit milioane de euro pînă în prezent și de la bugetele publice, și din buzunarele private. Numai că în ziua de astăzi, situația bugetelor publice nu este una dintre cele mai bune, iar patroni care să scoată bani din buzunar foarte ușor ori care să trimită oameni și buldozere gratis la lucru nu mai găsești pe toate drumurile.
Arhiepiscopia va pune mîna pe 20 de hectare de pămînt pentru un proiect grandios, care, lucru de apreciat, are o solidă componentă socială, dar nimeni nu l-a întrebat pe Înaltul Calinic de unde bani? Pentru o clopotniță, pentru repararea acoperișului unei biserici ori pentru ridicarea unui lumînărar, preoții de la orașe și sate bat pe la ușile primăriilor, pentru că cei doi lei strînși de o credincioasă în batistă și cei trei lei făcuți de o altă credincioasă din vînzarea ouălor de le trei găini nu sînt suficienți.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are vreo 16.500 de hectare de pădure din exploatarea cărora scoate niște bani frumoși, dar banii aceia sînt pentru alte alea și oricum nu ar ajunge. Enoriașii simpli vor contribui cu cîte ceva, iar vreo cîțiva patroni generoși se vor mai găsi, dar vorbim despre un proiect de zeci de milioane de euro. Cum nu există informații că preoții și călugării se pricep să facă și bani cu ciocanul, și nu doar icoane, lumînări, mîncare de post și vin, e clar că Arhiepiscopia va solicita fonduri Primăriei Suceava, Consiliului Județean și Guvernului, pentru că vorbim despre niște sume uriașe. Evident, nici una dintre aceste instituții nu stă cu fundul pe niște saci cu bani și așteaptă doar ca cineva să treacă și să ceară cît are nevoie, ceea ce înseamnă că finanțările vor veni cu țîrîita. Oare de cîți ani de țîrîială va fi nevoie pentru terminarea întregului ansamblu arhiepiscopal sau măcar a unei părți a acestuia? Și cu ce va începe mai întîi Înaltul Calinic, cu policlinica și cu cantina socială, ori cu Reședința Arhiepiscopală și cu Catedrala?
La Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților lucrează oameni cu multă carte, inclusiv oameni care au studiat și în facultăți tehnice. De aceea, ar fi interesant ca aceștia să rezolve următoarea problemă: ținînd cont de enunțul prezent în acest comentariu, dacă lăcașul de cult de pe Mărășești nu a fost terminat în 34 de ani, în cîți ani se va finaliza ansamblul arhiepiscopal?