Facilitarea ușoară a contenderului Cărtărescu

Ne luăm adio de la defunctul an cu o culegere absolut remarcabilă de gogomănii deversate pe gura bucală pe parcursul ultimei luni din „douăzeci două’j’doi” (chiar: nu vă e dor de Vioricuța!?) de o sumedenie de personaje, dintre care cea mai năucitoare apariție este a unui domn despre care dacă ai cumva proasta inspirație să zici că nu prea te dau pe spate produsele literare ale domniei sale riști să fii considerat (de enorma armată de pupincuriști profesioniști ai distinsului) măcar ușor retardat, dacă nu cumva complet incult ori chiar idiot. Probabil v-ați dat seama încă din titlu că e vorba de fostul eventual/virtual multiplu deținător al Nobel-ului pentru literatură, domnul Miiiir-ceaaaa Căr-tăăăă-reee-scuuu… care, într-o exprimațiune perfect liberă (pe gură, nu pe pagina albă, unde mai există, har Domnului!, corectori) la Știrile PRO TV de pe 10 decembrie, la ora 19.14, a detonat-o: „Eu ÎNSUȘI m-am luminat…”! La ce, Mirciulică? Virgulă. Că la cap nu s-ar zice… decît dacă și noi înșivă, cu toții, am fi citit cu însele ochii noștri aceeași carte de însuți gramatica defectă.

Dacă vă era dor de România TV, vi-l alin eu: pe 14 decembrie, zise analistul economic, la ora 11.12: „Să fie procedurile MAI UȘOR FACILITATE!”. Eeei, așa da: între ușurarea facilitării și împovărarea îngreunării, zău că eu aș alege înlesnirea facilitării ușurate și nicidecum sporirea greutății împovărate.

Vă las să reflectați la adîncimea conținutului unei afirmații ejectate de comentatorul TVR 1 la Mondialul de fotbal în 13 decembrie la ora 22.49: „… încearcă să facă din Argentina CONTENDER la trofeu”!!! Mă gîndesc că deșteptul de englez angajat la TVR, dacă ar fi fost la el acasă, în Anglia, ar fi mugit cuvîntul „PRETENDENT”, astfel încît englezoii care urmăreau transmisia să se fi întrebat dacă e dus de-a dreptul ori se preface atît de bine…