Ciarls dă gol… în finala minoră!

Fără introducere, că-i multă treabă! Știți cum poate fi șantajat… un autoturism!? Nici eu, și tooot încerc să aflu cum e chestia asta, de cînd am auzit-o pe Larisa, reporterița RTV, pe 9 iulie la ora 12.08: „… cei patru implicați în furtul și șantajul acestui autoturism”! Neuronul ei suprasolicitat de așa o construcție complexă, bănuiesc că voia să spună că ăia patru au furat un autoturism pe care apoi l-au folosit spre a-l șantaja cumva pe proprietar. E doar o supoziție.

Dincoace, nici o supoziție, ci doar o nedumerire vecină cu panica: cum arată finalele minore? M-a băgat în corzi dl. Mihai Mironică, un fel de clown la microfonul PRO TV, ale cărui enunțuri suprarealiste ne-au mîncat mulți ani din viață în decursul unei singure luni, cît a durat Europeanul de fotbal. Iată-l în finală: „Italia a jucat pînă acum 10 FINALE MAJORE”. Și completează că e vorba de Europene și Mondiale. Măi Mironică, dar FINALELE MINORE care-s? Cum arată și cînd se dispută? Și unde? Are PRO TV exclusivitate și la alea? Că mă mut dracului în galaxia următoare dacă e să te aud iar și iar pe tine și tot pe tine. Băi, o fi vorba de turneele alea, mai mult șușanele, din care acum vreo 20 de ani făcea Naționala României prin februarie în Cipru, și unde participa la Cupa Toloacei ăleia fără tribune, alături de Tadjikistan, San Marino și selecționata frizerilor și bucătarilor locali din Larnaca? Alea-s CUPELE MINORE? Noi, cînd le cîștigam, făceați, tu și cu alți lingăi plimbați p-acolo pe banii Nașului, ca visele alea rele, de ziceai că Jules Rimet e din rahat pe lîngă cupa aia de plastic cîștigată de România, desigur tot într-o FINALĂ MAJORĂ. Faci efortul de a încerca să pricepi că Italia și altele cîteva joacă doar în competiții majore (care-s două, mari și late!) ale căror finale n-au cum fi decît tot așa?

Desertul e nebunie: am auzit-o doar, fiindcă scriam pe laptop ceva și nu priveam la tv, pe reporterița de la RTV, pe 15 iulie, la ora 12.00: „…CIARLS DĂ GOL!”… și, cu gîndurile împrăștiate, încep să mă întreb de ce dau ăștia fotbal la ora aia, cine mă-sa e Ciarls și la cine joacă! Ridic privirea… și ce văd!?! Un elicopter pe o stradă, lume buluc și alte d-astea… Nici urmă de stadion! Din comentariile ulterioare, și revăzînd știrea după fix o oră, am înțeles că era doar finalul știrii pe care o grohăise domnișoara: „Un elicopter a aterizat forțat în Piața CHARLES DE GAULLE!”… Care pentru domnișoara în cauză se pronunță CIARLS DĂ GOL! Bine că n-avem și o piață care să poarte numele fostului lider laburist britanic Michael Foot!