Eurovisiona-m-aș!

În altă rubrică din această publicație, presupuneam că la Eurovision ne vom face de rîs și anul acesta… Și chiar mai mult decît atît! Ei bine, optimismul meu a fost surclasat de întreaga tărășenie, din care am ieșit și bătuți, și…, și cu punctele luate. Pentru ca întreaga împuțiciune să aibă și moț, știrile de la TVR (responsabilă cu făcutul nostru de rîs la nivel planetar de multe zeci de ani, de imediat după Revoluție) începeau cu „România furată la vot” și continuau cu toată tevatura de la Torino, care se referea de fapt la furtișagul de la votare comis de juriul din (ați ghicit!) România!!! Știți chestia cu hoțul care strigă „Hoții!”.

Noi aici ne ocupăm însă de muzică, nu de hoți, așa că reiterez ce spusesem înaintea golăniei: că este sinistru să trimiți un individ care nu e nici măcar omologat ca virgulă cîntăreț, ci ca dansator. A cărui cultură de specialitate îl îndeamnă să vadă genii în alde Inna! A cărui voce e ca a oricărui ospătar, vînzător de înghețată sau buticar. A cărui prezență, cu ‘j’ de tatuaje, e ca de pîrnăiaș sau fotbalist de ligi inferioare. A cărui piesă e o manea ordinară, dată-n hispanice, dar de la care nu lipsesc efectele alea (nu wah-wah, nu fuzz, nu!) de ecou, de vîjîială ca la Vijelie sau Daniela Gyorfi.

Peste toate, cînd se termină panarama, hop și Marciuca, uitată de Dumnezeu în fruntea delegației române de la Gerula încoace, care zice live la Telejurnal: „Felicit echipa TVR… (adică pe ea și pe tot neamul ei!, plus alți băgători de seamă) … pentru extraordinara performanță”. Nesimțire? Sfidare? Mișto de prostu’ ca mine, ca tine, ca noi toți!? Fiindcă „performanță” a însemnat clasarea pe locul 18 (prea bun și ăsta, față de ce „melodie” jegoasă am trimis acolo) cu un punctaj de rahat, dat din milă de cîteva țări, prin obișnuitele „schimburi culturale”.

Întrebare: vi-i amintiți pe cîștigătorii numiți Tom Jones, ABBA, Cliff Richard, de acum vreo 50 de ani? Hai, comparați-i cu panaramele din ultimii 25-30! Și comparați și „Delilah” ori „Congratulations” cu hora ăstora de anul ăsta…