În județul Suceava, cele mai active partide în perioada electorală sînt, așa cum era de așteptat, PSD și PNL, cele mai mari formațiuni politice. Cel puțin așa reiese din numărul mare de materiale pe care social-democrații și liberalii le distribuie în presa tradițională și pe rețelele de socializare. Evident, textele și videoclipurile au la bază întîlnirile activiștilor celor două partide cu publicul, care uneori este format din membri și simpatizanți ai propriului partid. AUR-ul nu comunică la fel de mult prin intermediul presei, însă este foarte prezent în teritoriu, chiar dacă nu întotdeauna într-un cadru organizat. USR-ul este și el pe ici, pe colo, funcție de locurile unde este mai reprezentat.
PSD Suceava insistă cu mesaje de genul celui lansat după întîlnirea cu oamenii de afaceri din comuna Ipotești: ”Am ascultat cu atenție problemele ridicate de antreprenori și am subliniat angajamentul nostru ferm de a sprijini mediul de afaceri. PSD susține mediul de afaceri prin asigurarea unei predictibilități legislative și fiscale. Ne angajăm să luăm deciziile politice potrivite pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării economice. Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat că anul viitor nu vor exista majorări de taxe și impozite, ceea ce va oferi stabilitate și încredere investitorilor. Am discutat despre importanța promovării afacerilor locale și încurajarea tinerilor antreprenori să își dezvolte inițiativele. Este esențial să fim parteneri cu mediul de afaceri pentru a contribui la dezvoltarea județului nostru. Mulțumim tuturor celor care au participat la discuții! Susțineți candidații PSD! Alegeți Calea Sigură pentru Suceava!”. În numeroase mesaje ale PSD se spune că este esențial ca Marcel Ciolacu să ajungă președinte și ca PSD să obțină cît mai multe mandate de parlamentar, pentru că președintele Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan, și primarul Sucevei, Vasile Rîmbu, au nevoie de sprijin pentru a putea duce la bun sfîrșit proiectele pe care le au.
PNL Suceava se concentrează pe imaginea președintelui partidului, Gheorghe Flutur, care este și prim-vicepreședinte la nivel național, și coordonatorul programului de guvernare al PNL. Domnul Flutur vorbește despre ce s-a făcut pe vremea cît dumnealui a fost președinte al Consiliului Județean, despre realizările primarilor liberali, dar și despre prevederile din programul de guvernare al PNL referitoare la mediul de afaceri ori la sistemul de sănătate.
Așa cum PSD Suceava îl promovează pe Marcel Ciolacu, așa și PNL o face în cazul lui Nicolae Ciucă, despre care Gheorghe Flutur a spus: ”Nicolae Ciucă este un om extrem de echilibrat, îl cunosc bine, un om de mare caracter, un om de cuvânt, un bun creștin, un familist și un om care se suflecă pentru treabă. L-am cunoscut în calitatea dumnealui de premier. Știe să gestioneze crize, știe să te asculte și știe să fie ferm”.
Următoarele zile de campanie, puține, cîte au mai rămas, pînă la primul tur al prezidențialelor ar trebui să găsească partidele și pe candidații suceveni pentru Senat și Camera Deputaților făcînd reclamă exclusiv candidaților la prezidențiale, pentru că rezultatul din 24 noiembrie va fi decisiv pentru rezultatul parlamentarelor de pe 1 decembrie.
Toate sondajele de opinie îl dau pe primul loc pe Marcel Ciolacu, însă este foarte important cu ce scor va cîștiga acesta, pentru că un rezultat pe muchie de cuțit îi va demobiliza pe fanii PSD-ului, iar pe nehotărîți îi va determina să se gîndească de două ori înainte de a vota la parlamentare. Pentru PNL este esențial ca Nicolae Ciucă să intre în turul II, fiindcă un eventual eșec se va transforma într-o piatră de moară la gîtul PNL. În cazul în care George Simion ori Elena Lasconi va ajunge în turul II, atunci AUR-ul, respectiv USR, va prinde aripi și se va transforma în partidul care ar putea să oblige PSD-ul să-l ia alături de el la guvernare.
Așadar, turul I al prezidențialelor va reprezenta un indiciu solid referitor la viitoarea guvernare a României.