Teoria ”Formelor fără fond” în țara domnilor cu Ford

Vineri, 13 septembrie, undeva pe la ora 12.00, mă apucasem să scriu comentariul pentru această săptămînă. Cu vreo oră mai înainte primisem de la PNL cîteva fotografii și informații legate de distribuirea a 16 autobuze electrice pentru transportul elevilor. La Centrul Economic Bucovina, aflat în imediata apropiere a Aeroportului Internațional ”Ștefan cel Mare” Suceava, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a oferit cheile microbuzelor primarilor din 16 localități sucevene. Domnul Flutur a precizat că microbuzele sînt marca ”Ford” și că au 200 de cai putere și o autonomie de 300 de kilometri.

Peste cîteva minute, președintele PSD la nivel național, premierul Marcel Ciolacu, făcea o postare pe pagina sa de Facebook, el sau cineva din echipa sa de comunicare, după o vizită efectuată la fabrica de produse din carne ”Carpatis”, situată pe strada Mirăuți din municipiul Suceava, în care spunea: ”Asta înseamnă #produsinRomania ! La @carpatis.ro, în Suceava, tradiția preparatelor bucovinene este dusă mai departe, din generație în generație, printr-o afacere de familie. O afacere de succes, 100% românească, care a crescut reinvestind an de an profitul obținut. Acesta este modelul pe care dorim să-l multiplicăm în întreaga Românie! Doar dezvoltând fabricile de #procesare românești putem avea mâncare sănătoasă și la prețuri accesibile pentru toți românii. Și aceasta este #caleasigură pentru dezvoltarea României!”. Președintele partidului care îndeamnă poporul cu televizorul și cu rețelele de socializare să mănînce românește, adică produse românești, a coborît dintr-o mașină produsă de compania americană ”Ford”.

Domnul Flutur cu ”Ford”, domnul Ciolacu tot cu ”Ford”, și nu știu de ce gîndul m-a dus automat la teoria ”Formelor fără fond” formulată de Titu Maiorescu într-un studiu publicat în 1868. Titu Maiorescu, o personalitate cu studii la Viena şi Berlin, cu licenţa în litere şi folosofie obținută la Sorbona și cu doctoratul “Magna cum laude” obținut în Germania, care a fost fondatorul Societății “Junimea” Iaşi, prim-ministru între 1912 şi 1914 și ministru al Culturii şi Instrucțiunii Publice în Guvernul Lascăr Catargiu.

Avem politică și știință, avem jurnale și academii, avem școli și literatură, avem muzee, Conservator, avem teatru, avem chiar o constituțiune. Dar toate aceste sunt producțiuni moarte, pretenții fără fundament, stafii fără trup, iluzii fără adevăr, și astfel cultura claselor mai înalte ale românilor este nulă și fără valoare, și abisul ce ne desparte de poporul de jos devine din zi în zi mai adânc”.

Cea mai rea poezie, proza cea mai lipsită de idei, discursul cel mai de pe deasupra – toate sunt primite cu laudă, sau cel puțin cu indulgență, sub cuvânt că <tot este ceva> și că are să devie mai bine. Așa zicem de 30 de ani și încurajăm la oameni nechemați și nealeși! Domnul X e proclamat poet mare, domnul Y – jurnalist eminent, domnul Z – bărbat de stat european, și rezultatul este că de atunci încoace mergem tot mai rău, că poezia a dispărut din societate, că jurnalistica și-a pierdut orice influență; iar cât pentru politica română, fericite articolele literare, cărora le este permis să nu se ocupe de dânsa!”.

O primă greşală, de care trebuie astăzi ferită tinerimea noastră, este încurajarea blîndă a mediocrităților. (…) Mediocritățile trebuiesc descurajate de la viaţa publică a unui popor (…)”.

Domnul care vineri, 13 septembrie, împărțea mașini marca ”Ford” este prim-vicepreședinte PNL la nivel național și, implicit, membru în conducerea coaliției de guvernare, și un susținător al candidatului PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă.

Domnul care vineri, 13 septembrie, cobora dintr-o mașină marca ”Ford” (pe care nu și-o permite foarte multă lume) pentru a vorbi despre mîncarea românească sănătoasă și despre ”modelul pe care dorim să-l multiplicăm în întreaga Românie” este președintele partidului de guvernămînt, prim ministru și candidat la Președinția României.