Promisiunea neonorată a ”șoricelului”

În unele episoade din Tom și Jerry, șoricelul fugărit de pisică se ascunde sub cîte o draperie, dar îi rămîne coada afară, care se mișcă necontenit din cauza spaimei. La începutul pandemiei, rolul șoricelului l-a jucat sistemul privat de sănătate din județul Suceava. Spitalul Județean Suceava era aproape de colaps, la fel ca și celelalte spitale publice din județul nostru, iar sistemul privat de sănătate era ascuns sub pat și-i țîțîia fundul de frică să nu sară coronavirusul pe el și să-l rănească. Cu foarte puține excepții, clinicile private și-au închis porțile, iar de sănătatea sucevenilor au rămas să se ocupe doar spitalele de stat, atît cît mai puteau, și medicii de familie.

Cum a început Planeta să se mai lămurească care e treaba cu virusul și mai ales după ce au apărut vaccinurile, sistemul privat de sănătate-SPS a ieșit de sub pat, a îmbrăcat halatul alb, și-a pus stetoscopul la gît și a început să ofere din nou consultații. Contra cost, bineînțeles. Numai că sistemul ăsta privat nu încasează bani doar de la pacienți, ci și de la bugetul de stat la care cotizează toți oamenii muncii de la orașe și sate.

În județul Suceava există 13 unități de spitalizare care funcționează non-stop și care primesc lunar 19,5 milioane de lei. Mai sînt 100 de ambulatorii de specialitate care beneficiază de 4,2 milioane de lei, 15 laboratoare de radiologie și imagistică medicală care primesc 668.000 de lei și 12 laboratoare de analize care beneficiază de 686.000 de lei. Și mai sînt și patru unități de spitalizare doar cu spitalizare de zi, care primesc 146.889 de lei. În total, SPS beneficiază lunar de la bugetul de stat de frumoasa sumă de 25,2 milioane de lei. Spre comparație, Spitalul Județean Suceava, care a dus și duce greul în pandemie, primește de la aceeași Casă de Asigurări de Sănătate numai 6-7 milioane de lei pe lună.

Imediat după ce a fost reinstalat în funcția de prefect, Alexandru Moldovan a rugat SPS-ul să se implice și el în lupta împotriva pandemiei, mai ales că aceasta începuse să facă urît, după ce toată vara cam lăsase lumea în pace. Apelul domnului Moldovan făcut la începutul lunii noiembrie nu a rămas fără ecou. Patronul policlinicii și spitalului Bethesda, Ștefan Pușcașu, și cel al laboratoarelor ”Dorna Medical”, Roman Boca, au promis că vor înființa centre de vaccinare.

Acum, fie vorba între noi, nu de centre de vaccinare e nevoie, pentru că sînt destule în localitățile urbane. Bun, dacă domnii Pușcașu și Boca ar fi spus că fac centre de vaccinare pe la Izvoarele Sucevei, Broșteni și Calfindești ar fi fost altceva. Sau dacă s-ar fi angajat să pună în mișcare niște caravane ale vaccinării, care să bată județul în lung și în lat, și să oprească din poartă în poartă. Altceva ar fi fost dacă domnii patroni ar fi spus nu că înființează centre de vaccinare, ci că în toate centrele pe care le au se fac vaccinări. Adică, vine omul pentru o analiză sau un consult, iar angajații ”Bethesda” și ”Dorna Medical” îi întreabă: nu vreți și un vaccin? Dintr-o sută de pacienți dacă 10 sînt de acord tot e ceva. Iar pe lîngă vaccin să facă și teste gratuite pentru cei pe care-i simt că ar putea fi infectați. Astfel, s-ar reuși izolarea din timp a unor oameni care ar putea împrăștia virusul.

Pînă vineri, 12 noiembrie, la prînz, nici ”Bethesda” și nici ”Dorna Medical” nu-și onoraseră promisiunile.

Sistemul privat de sănătate, acest ”șoricel” bine hrănit de bugetul de stat, a ieșit pînă la urmă de sub pat, dar acest lucru nu se observă așa cum ar trebui, din moment ce implicarea directă a acestuia în rezolvarea problemelor care țin de pandemie lipsește. Totuși, nu cu desăvîrșire, pentru să SPS-ul se îngrijește de sănătatea pacienților care evită sistemul public de sănătate.