Poliția Suceava trebuie să-și dea demisia și să se ascundă în pădure

De o vreme, Poliția Suceava este intransigentă atunci cînd în cale îi ies șoferi băuți. Poliția este cu atît mai aspră cînd vine vorba despre șoferi care nu se află la prima abatere ori care nu au permis. Poliția nu mai umblă cu mănuși, și bine face, în condițiile în care județul Suceava deține un nedorit prim loc pe țară la accidentele de circulație soldate cu morți și cu răniți grav. Șoferii pericol public sînt reținuți pentru 24 de ore și băgați în arestul Inspectoratului Județean de Poliție, după care aceștia sînt prezentați în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă.

Însă, Poliția noastră cea glorioasă nu tratează toate cazurile cu aceleași instrumente. Să luăm halucinantul caz al unui individ care este prezentat de presă ca fiind activist de mediu. Un individ care a mințit cu obrăznicie în declarațiile făcute pentru ”Monitorul de Suceava”, care a urmărit cazul mașinii care în noaptea de 25 spre 26 aprilie 2022 s-a răsturnat pe raza comunei Sucevița, incidentul soldîndu-se cu moartea pasagerului și cu rănirea gravă a șoferului (acest comentariu este scris pe 29 aprilie 2022, în jurul orei 12.00).

Nu o să insist asupra minciunilor din declarațiile numitului Vatamaniuc Tiberius, acestea putînd fi găsite accesînd site-ul www.monitorulsv.ro. După cîteva zile în care Poliția Suceava a fost foarte zgîrcită în a oferi amănunte, ”Monitorul” a aflat că în noaptea cu pricina, un echipaj de la Poliția Marginea aflat în misiune la Sucevița a văzut două mașini care se fugăreau. Semnalele polițiștilor au fost ignorate și de șoferul care ulterior s-a rănit grav, și de urmăritorul Vatamaniuc Tiberius. Poliția a plecat în urmărire, dar nu a ajuns mașinile din urmă, pentru că acestea ar fi circulat cu aproximativ 200 pe oră. După vreo doi kilometri, polițiștii au dat peste mașina condusă de cel care se pretinde a fi activist de mediu, l-au urmărit pe acesta vreo 50 de metri, au pus mîna pe el și l-au dus la secție. Individul nu a vrut să sufle în fiolă, dar a fost de acord să meargă la spital unde i s-au recoltat probe. Rezultatul a fost de 1,97 la mie. În traducere, asta înseamnă că individul era mort de beat, adică rupt în gură sau flenduri, dacă vreți.

Deci, avem un șofer beat mangă care conducea cu 200 pe oră, care a fugit de poliție și care a refuzat să sufle în fiolă. Ca să nu mai vorbim despre faptul că mașina urmărită s-a răsturnat, iar un om a murit, în timp ce altul a fost rănit grav. Bașca faptul că individul fusese trimis în judecată anul trecut pentru că a condus o mașină cu toate că avea permisul suspendat. Așadar, ar fi fost suficiente motive pentru care individul ar fi trebuit băgat în arest imediat. Vineri, 29 aprilie, Poliția cică îl căuta pe Vatamaniuc Tiberius pentru a-l audia.

Totuși, cine sînt acești activiști de mediu pe care unii de pe rețelele de socializare îi urcă în slăvi? E prinsă această activitatea în nomenclatorul de meserii? Și cu ce se hrănesc activiștii? Cu aer? Și cu ce-și plătesc facturile? Cu vînt? Pentru că, de unde bani, dacă ei stau zi și noapte la pîndă? Legat de activiștii de mediu apar tot felul de întîmplări cu urmăriri în miez de noapte, cu înjurături și cu bătăi. Lupta dintre cei care exploatează pădurea și cei care spun că o apără seamănă uneori cu bătălia dintre niște băieți de cartier care își împart sferele de influență.

De ce mai există Poliție, Jandarmerie Montană, ITRSC și Gardă Forestieră, din moment ce este nevoie și de existența așa-zișilor activiști de mediu?

De teama marilor iubitori de natură violenți și agramați de pe Facebook, care se închină la icoanele indivizilor care s-au autoproclamat activiști de mediu, organele statului stau ca blegele, lăsînd să se instaleze haosul. Vai de capul lor, dar mai ales de capul nostru.

Poliția Suceava s-a umplut de penibil din cap și pînă în picioare prin modul cum a acționat în acest caz și de aceea ar trebui să-și dea demisia și să se ascundă în pădure.