Mă uit și ”plîng”, mă uit

În urmă cu trei ani, compania ”Lactalis” și-a făcut bagajele și a plecat din Bazinul Dornelor, lăsîndu-i pe crescătorii de vaci cu ochii în soare, iar pe vaci cu buzele și mai umflate. Pe 7 iulie 2020, într-o intervenție telefonică la Radio Top, președintele PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, spunea că pentru domnia sa decizia Lactalis de a închide fabricile LaDorna din Floreni și Vatra Dornei reprezintă o surpriză total neplăcută și că speră într-o revenire asupra acestei măsuri. Referindu-se la Ministerul Agriculturii, domnul Flutur declara: „Am înțeles că ministerul îi contactează pentru a purta discuții neapărat cu ei, pentru că lucrează și-n alte zone din țară, lucrează cu ei, să vadă care-s problemele, de ce au închis la Dorna. Pentru că aici e un bazin uriaș de lapte și cu potențial fantastic de mare. Dar, dacă Doamne ferește, nu se vor răzgîndi, trebuie de găsit imediat soluții alternative pe zona de munte a Sucevei, pentru că nu dorim să irosim această resursă, care-i aurul nostru pînă la urmă. Laptele a fost de bază întotdeauna. Suceava e locul I în țară la producția de lapte”. ”Lactalis”-ul nu s-a mai întors și nici o companie de nivelul acesteia nu i-a luat locul. Au fost cîteva contre între PSD și PNL pe seama acestei pierderi și atît.

În urmă cu cîteva săptămîni, compania Wizz Air anunța că renunță la cinci zboruri externe de pe aeroportul de la Suceava și că pe 28 octombrie își va închide baza operațională de la Suceava. Și de această dată, Gheorghe Flutur s-a arătat neplăcut surprins, dar a continuat spunînd că nu a stat cu mîinile în sîn, ci a contactat nu mai puțin de 23 de companii aeriene care să acopere golul lăsat de Wizz Air. Ulterior, președintele Consiliului Județean declara că directorul aeroportului, Ioan Măriuța, a fost la Dublin pentru negocieri cu un mare operator aerian. Îndată este 28 octombrie și nimic. Din peisaj nu au lipsit înțepăturile pe axa PSD-PNL, cele două partide aflate la guvernare.

Săptămîna trecută s-a anunțat o nouă dispariție, una a singurei agenții din România care nu are sediul la București, ci la Vatra Dornei. Vestea nu a venit de la autorități, ci de la proaspătul președinte al organizației neguvernamentale de interes public Forumul Montan din România, Adrian-Radu Rey. Domnul Rey și-a exprimat îngrijorarea că Agenția Națională a Zonei Montane, care abia a fost pusă pe picioare, ar urma să fie desființată de Guvern și surprinderea că autoritățile tac chitic: „Ar fi total eronat și o greșeală strategică pentru actuala guvernare să desființeze Agenția Națională pentru Zona Montană. Sînt alte soluții și nu trebuie neapărat desființată o structură care se adresează zonei de munte ce reprezintă peste 30% din teritoriul național. Agenția reprezintă 947 de localități din 27 de județe. În opinia mea, genul acesta de decizii ar trebui să fie mai bine cîntărite, inclusiv din punct de vedere politic și electoral pentru actuala guvernare. Politic, toată lumea tace în județul Suceava. Nu am văzut nici măcar o reacție, o discuție sau o interpelare pe subiectul legat de ANZM. De aceea, mi se pare că mai mult noi, cei din zona neguvernamentală, ne preocupăm de salvarea acestei instituții și de problemele reale ale populației din zona de munte, și mai puțin cei care sînt datori prin votul obținut să o facă. Semnalele au fost în zona publică, noi, ONG-urile, le-am tras, inclusiv prin adrese oficiale. Nu poate zice nimeni că nu e conștient de această problemă, de acest pericol, și nu înțeleg lipsa de reacție. Totuși, vorbim de o agenție națională, cred că de singura agenție națională din țară care are un sediu în teritoriu, deci, descentralizată ca structură. Problema e că, totuși, ar trebui să fie un element cu care să se mîndrească orice politician din acest județ și să fie interesat să o mențină activă. În realitate, se pare că nimeni nu reacționează la modul serios. Mai este timp, sperăm să nu fie prea tîrziu”.

În cazul în care agenția de la Vatra Dornei va dispărea, probabil că Gheorghe Flutur va spune că a fost surprins neplăcut de decizia Guvernului și că va face demersuri pentru reînființarea acesteia. Vor urma nelipsitele contre dintre PSD și PNL și iarăși gata. Din județul Suceava se tot pleacă și nu se mai pune nimic în loc. Măcar bine că încă mai avem Festivalul de Poezie ”Nicolae Labiș”, ajuns la ediția a 55-a. La deschiderea festivalului organizată în luxoasa Sală a Unirii construită de Consiliul Județean, Gheorghe Flutur a fost văzut stînd la prezidiu și a fost auzit vorbind auditoriului despre poezie și Nicolae Labiș. Mă uit și ”plîng”, mă uit.