Stallone, Lundgren, Jordan și Munteanu la un loc!

Sincer, mă aşteptam ca filmul să fie mai linear şi mai rudimentar, dar – spre bucuria mea – această producţie, Creed II, are destulă substanţă şi elemente demne de a fi discutate, aşa că pare că acest scenariu va ajunge la publicul HBO în felul în care producătorii l-au dorit.

Co-scris de Silvester Stallone şi încă patru scenariști, producția punctează acolo unde e nevoie – înduioşează cît trebuie şi pune în discuţie atitudini, sentimente şi valori într-un fel nevoalat -, aşa că din unele puncte de vedere este filmul unei deveniri, a unui drum iniţiatic ce parcurge calea de la înţelegerea comună, profană a vieţii pînă la decodarea filonului esenţial, cel care – odată găsit – schimbă radical existenţa şi o orientează către evoluţia așteptată.

Foarte bine jucat de actorii cărora le vin perfect rolurile, filmul este o şansă excepţională pentru pugilistul de origine română Florian Munteanu de a debuta într-o franciză de succes şi de a le da replica unor actori de carieră: Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Tessa Thompson, Wood Harris, Phylicia Rashād, Andre Michael Ward, Wood Harris și Brigitte Nielsen.

Cu scene dure, dar frumos filmate, cu poveşti ce conectează filmul la franciza Rocky şi adăugă straturi de înţelesuri şi întîmplări din trecut, Creed II pare exact pelicula pe care o aşteptau fanii lui Balboa, dar pe care o vor aprecia şi cei aflaţi la prima întîlnire cu personajele.

Şi pentru că figura paternă este elementul relaţional central al acestui scenariu, valorile aduse în prim plan sînt legate de relaţia părinte-copil şi felul în care ea poate evolua, degenera sau se poate reclădi.

Filmul are şi destule momente emoţionante care contrabalansează cumva scenele de combat, relaţiile sînt veridice şi personajele se confruntă cu probleme rupte parcă din viață – ceea ce imprimă ritm şi credibilitate scriptului -, fluența venind din felul în care regizorul Steven Caple Jr. (un începător care promite!) manageriază subiectul şi pune față în față realităţi în măsură să livreze un mesaj convingător. Aşa că acest Creed II face cu brio față francizei, ducînd mai departe povestea şi nefiind în nici un fel mai prejos de producţiile precedente.

E adevărat că Sylvester Stallone a mai pierdut ceva din formă, dar rămîne un Rocky Balboa care convinge încă, Dolph Lundgren e şi el puţin fanat, iar Florian Munteanu este remarcabil în rolul lui Victor Draco – ceea ce ar putea să îl propulseze pe traiectoria unei cariere de succes, dacă adăugăm şi fizicul lui impresionant.

Şi felul în care Florian îşi respectă rădăcinile şi originea română spune multe despre cum a fost crescut şi educat, chiar dacă asta s-a întîmplat în Germania. Cinste lui şi părinţilor care au cu ce se mîndri! Deşi revelaţia filmului este neîndoielnic Florian, mi-a atras atenţia şi Tessa Thompson – cu frumuseţea ei ieşită din tipare şi cu jocul şi delicat, dar şi de forță -, personajul ei fiind unul foarte important în paradigma acestei pelicule în care reprezintă iubirea, încrederea şi lupta pentru a învinge un handicap, deopotrivă pentru ea şi pentru copilul ei, povestea aceasta adăugînd o altă dimensiune desfăşurării şi adîncind problematica acceptării, a atingerii țelurilor şi a învăţării lecţiilor de viaţă pentru personaje.

Căci în subsidiar, dincolo de partea viscerală a meciurilor de box şi a antrenamentelor, apare o alta ceva mai subtilă, psihologică chiar, reprezentată de lecţiile de viaţă pe care fiecare personaj trebuie să le înţeleagă şi să le înveţe pentru a putea merge mai departe. Iar din punctul acesta de vedere filmul este unul optimist, pozitiv, luminos, pentru că acordă şanse şi extrage esenţa unui mesaj clar: iubirea, familia, onoarea sînt cele mai importante lucruri pe care un om le are şi merită să lupte pentru ele cu toată forţa! Iar atunci cînd o face cu suflet nu se poate să nu izbîndească!

Michaela Platon

Jurnalist de film