”Mărul de Fălticeni”, un brand al Sucevei, trebuie salvat

Consiliul Județean Suceava va face o sponsorizare importantă Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, căreia îi va pune la dispoziție aproximativ 4 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de extindere a Centrului Eparhial de la Mănăstirea ”Sf. Ioan cel Nou”. În proiectul de hotărîre inițiat de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, se arată că ”deoarece complexul Mănăstirii <Sfîntul Ioan cel Nou> intră într-un proces de restaurare, iar spațiile administrative ale Centrului Eparhial sînt insuficiente pentru buna desfășurare a activității Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, rezultă necesitatea construirii unui corp nou de clădiri, cuprinse în proiectul menționat”. Lucrările sînt executate pînă în prezent în proporție de 40%. Cum Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților joacă un rol foarte important în plan religios și social în județul nostru, sponsorizarea este una firească. Refuz să fac legătura între banii pe care-i va aloca administrația județeană și înalta distincție pe care Gheorghe Flutur a primit-o din partea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, pe 15 august, la Mănăstirea Putna, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna. Evenimentul a fost organizat de arhiepiscopie și consiliu în colaborare, așa că se justifică acordarea Ordinului ”Crucea Bucovinei” domnului Flutur.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Suceava va aloca 16.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru sprijinirea a patru persoane aflate în situații de extremă dificultate. Probabil că este vorba despre oameni cărora le-au luat foc gospodăriile, pentru că cel mai adesea pentru așa ceva se acordă ajutoare financiare din partea administrației județene. Fiecare va primi cîte 4.000 de lei. Este vorba despre două persoane din Pătrăuți, una din municipiul Suceava și una din satul Mironu, comuna Valea Moldovei.

Deci, Consiliul Județean poate face sponsorizări pentru instituții care au nevoie de sprijin și are și cu ce din cîte se observă. În zona de munte a județului nostru atacurile urșilor s-au înmulțit vara asta. Au rămas oameni fără animale și, implicit, fără unele surse de venit. Acești oameni ar putea primi niște bani din partea administrației județene, pentru că pînă se întrunește nu-știu-care comisie, pînă se face nu-știu-ce dosar și pînă se gîndește Guvernul să acorde despăgubiri, dacă le acordă, pot trece și ani.

Apoi, avem prăpădul pe care furtuna l-a făcut săptămîna trecută în livezile de meri de la Rădășeni și Țarna Mare-Fălticeni. După cum a declarat directoarea Direcției Agricole Suceava, Claudia Elena Gogu, doi dintre pomicultori au rămas fără nimic. Din nefericire, pomicultorii nu aveau asigurări, însă, cum legea nu-i obligă pe aceștia să-și asigure recolta, există o portiță prin care pot să primească despăgubiri. Afectați nu sînt numai pomicultorii, ci și firmele care se obișnuiseră să se aprovizioneze de la aceștia pentru a produce sucuri, de exemplu, dar și consumatorii care apreciază calitatea merelor de Fălticeni. Un sprijin din partea Consiliului Județean Suceava merită și pomicultorii, mai ales că printre brandurile județului nostru se numără și mărul de Fălticeni. Ar fi păcat ca pomicultorii, descurajați de ce li s-a întîmplat, să abandoneze activitatea, și, astfel, un brand al Sucevei să dispară.