Mileniul de 999 de ani și cetățenia naționalității

N-am stat să mai caut, să pîndesc, să vînez, că aveam deja material, vorba poetului, căcălău! Așa că fără comentarii, trec direct la minunățiile arhivate, încercînd să umplu spațiul rubricii cu cîteva din ele. Desigur, încep cu RTV: pe 5 aprilie, ora 11.38, un cetățean, întreprinzător de mare succes, povestește: „… și atunci nu am mai vrut SĂ LUCREZ ÎN CÎMPUL MUNCII”! Pentru cei mai tineri, „în cîmpul muncii” e o sintagmă din epoca de aur a limbii de lemn comuniste. Ea desemna orice loc de muncă din țară sau din lume, cîmpul muncii fiind atotcuprinzător. Din cîmpul muncii nu puteai pleca. Și evident că nu puteai lucra în afara cîmpului muncii! Nevrînd să mai lucreze în cîmpul muncii, cetățeanul intervievat nu mai avea decît opțiunea pușcăriei, pentru… parazitism! Ei, parcă de multă vreme nu ne-am ocupat de domnii comentatori sportivi. E însă dificil de selectat, fiindcă, indiferent de unde și-ar lua banii nemeritați (că nu e nici măcar unul care să-i merite!, vi-i iau cu bucata, de la ăla care pronunța „Folfsburg” pentru Wolfsburg – că a auzit el că pe nemțească V e F, și ce mi-e V simplu, ce mi-e V dublu, adică W!!!, pînă la ăla care-i zice „Liuis” lui Hamilton, că dacă nu-i scris Louis, ci Lewis, îl pronunți ca pe „new”!!! – și știți ce simplu le-ar fi nesimțiților ăstora să apese și butonul pentru pronunție pe „Goagăl”) ei sînt toți ca de-o mamă, aleși parcă dintre repetenții de la școlile ajutătoare.

Unul din ei, de la Digi Sport 1, sîmbătă, 10 aprilie, la meciul Mioveni – Csikszereda, ne spune că un jucător „are dublă naționalitate, sîrbă și maghiară”!!! Cum să-i explici neisprăvitului că NAȚIONALITATEA e una singură, cu ea te naști și cu ea mori, în timp ce aia la care făcea tolomacul trimitere se numește CETĂȚENIE, și poti avea una, două, 14, de fapt cîte țări sînt pe lume… că fiecare din ele îți poate acorda cetățenia!

Tot la Digi Sport, dar pe 4, ăla cu „Liuis” Hamilton ne spune pe 16 aprilie despre un proaspăt pilot de F1 că „… e primul pilot NĂSCUT ÎN NOUL MILENIU, pe 21 mai 2000!”. Ce poți face tu, telespectator, dacă la vremea lui profu’ de mate nu l-a dat (sau poate l-o fi dat!?!… și atunci tocmai de aia…!?) cu capu’ de tablă pînă să priceapă că mileniul precedent, dacă tot a început în anul 1001, atunci a cuprins și anul 2000!… Că dacă nu, rezultă că a avut numai 999 de ani, ‘tu-i mileniul mamei lui! Pe cale de consecință, piloții sau hoții sau coioții, ca să fie din noul mileniu, tre’ să se fi născut după 01 ianuarie 2001, inclusiv! Nu-i greu de socotit dacă nu ești greu de cap.