Copilul pe nume Virgulă și oprirea parțială

A reînceput școala, întreruptă nu se știe de ce. Televiziunile au dat iama printre părinți și elevi, întrebînd mai ales cum vor ei școala: așa sau așa? La PRO TV, luni 5 noiembrie, la ora 19.12, o mamă zice: „Vreau ca Virgulă, copilul meu, să fie în siguranță la școală”! Ați prins ideea? Ca să fiu mai explicit: și eu, în diverse contexte, am zis „Vreau ca Tudor, copilul meu, să …”. De aceea, m-am tot întrebat cum naiba să-i pui copilului tău numele Virgulă!?

Aaa, nu-i vorba despre copil? Atunci despre ce? Că virgulă cînd zici pe gură „virgulă”, încercînd în prostia-ți nemăsurată să eviți o cacofonie, ți se pare că esti șmecher, cult, deștept și citit. Mai ales că gramatica nu prevede nicidecum amplasarea vreunei virgule fix în locul ăla. Sigur că pe vorbite e una, iar în scris, în acest caz, am abuzat eu și de majusculă, și de virgule, ca să-mi iasă ghidușia, dar ideea principală e că nu știu multe cretinisme mai fioroase decît zicerea de „virgulă”. Mai interesant mi se pare că nu i-a trecut prin căpățînă încă nici unei ființe să formuleze și în alt context tîmpenia. Nu vi se pare că ar merge unsă și construcția „în timpul virgulă acesta” ori „grupul virgulă ABBA”!?

Și vă mai propun (doar cititorilor!, doamnele se pot autoexclude de la acest test) un exercițiu intelectual: dacă alea se numesc CACOFONII, astealalte cum s-ar cuveni să fie numite? Cred că Ion Creangă ar ști răspunsul! Pe 6 noiembrie, Eurosport a transmis derby-ul Manchester-ului, meciul dintre City și United. La reluarea unei faze neclare, ce-i veni comentatorului, devenit analist, să zică? Fiți atenți: „Se opriseră parțial cei de la United…”! M-a băgat complet în ceață, mai adîncă decît aia de acolo, din Insulă. Cum adică se opriseră parțial? Se opriseră unii, iar ceilalți continuau să joace? Mă rog, așa-s meciurile de la început pîn’ la sfîrșit: nu aleargă permanent toți. Deci nu despre asta era vorba. Atunci, cum? Erau oare cîțiva de la United cărora le mergeau gîtul, genunchiul și fesa stîngă, dar își opriseră antebrațul drept, bicepșii și fesa cealaltă? Dar oprirea parțială prin ce se deosebește de cea totală? E mai puțin adîncă? Poate și de durată cumva redusă? Oprirea parțială, așadar, e cînd stai, dar totuși mergi, ori cînd mergi dar parcă stai? Prilej cu care mi-am amintit o zicere strămoșească rimată și ritmată: „Cînd aleargă parcă merge/ Și cînd merge parcă stă!/ Cînd vorbește parcă tace/ Și cînd tace bine face!” Așa-i că ultimul vers e creat parcă pentru comentatorul sportiv român?